Lefilmezték Dumbo világra jöttét

Dumbo-polip
Dumbo-polip
Vágólapra másolva!
Először sikerült petéből kikelő Dumbo-polipot lefilmezni kutatóknak.
Vágólapra másolva!

A Grimpoteuthis nevű faj a köznyelvben a kedves Disney-elefántra hasonlító alakja miatt kapta a Dumbo-polip nevet.

- mondta Liz Shea, a Delaware-i Természettudományi Múzeum munkatársa.

Dumbo-polip Forrás: Current Biology

A kutatók a vizsgálattal megállapították, hogy ezek az állatok mindenféle szülői gondoskodás nélkül nőnek fel. A Dumbo-polipok teljes sötétségben élnek több ezer méter mélységben, ott, ahol a víz hőmérséklete alig néhány Celsius-fokos.

Egy mélytengeri robot néhány éve egy korallal együtt hozott csaknem kétezer méteres mélységből a felszínre egy két centiméteres petét, amelyből a kutatóhajó fedélzetén kikelt egy kis polip.

Később a kis állatot a Münsteri Egyetemi Klinikán speciális műszerekkel átvilágították. A felvételek alapján a Bonni Egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai Intézetének kutatói elkészítették az állat belső anatómiájának háromdimenziós modelljét. Feltűnt számukra egy nagy szikhólyag, amely a fiatal állat táplálásáért felel a kikelésig.

- mondta Alexander Ziegler, a bonni intézet szakértője.

Más polipfajok jobban védik a fészket. "Kialakítanak egy kis üreget, a petéket a barlang tetejéből belógatják és friss vízzel legyezgetik" - fejtette ki Ziegler.

A Dumbo-polipnál azonban más a helyzet.

"Az állat valamilyen anyaggal, amelyet még nem sikerült közelebbről megvizsgálni, egy korallhoz ragasztja a petéket, majd eltűnik. A fiatal szervezet több éven át növekszik a petezsákban, mielőtt kikel. És akkor azonnal el kell indulnia" - emelte ki a kutató.

A Grimpoteuthisen végzett vizsgálataik eredményét a szakértők a Current Biology című szaklapban mutatták be.