A napi e-cigarettázás duplájára növeli a szívroham kockázatát

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
Laura Deppe smokes a compact e-cigarette at her store "Tante Dampf" in Berlin, Germany, 31 July 2015. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél – írta a medicalxpress.com.

A csaknem 70 ezer ember adatainak elemzésével készült tanulmányt az amerikai Nikotin- és Dohánykutatási Társaság éves konferenciáján mutatták be Baltimore-ban.

A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i intézményének (UCSF) kutatói megállapították, hogy a hagyományos cigaretta napi fogyasztása majdnem megháromszorozza a szívroham esélyét, ráadásul a napi e-cigarettázással járó kétszeres kockázat ehhez hozzáadódik, aki tehát mindkét félét naponta szívja, annak ötszörös szívrohamkockázattal kell számolnia.

Egyre több bizonyíték van az e-cigaretta káros hatásaira Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

"Rendkívül aggasztó a megnövekedett kockázat, mivel a legtöbben, akik e-cigarettát használnak, nem hagynak fel a hagyományossal sem" – mondta a tanulmányt bemutató Stanton Glantz, az UCSF orvosprofesszora, az egyetem dohányzáskutatási központjának vezetője.

Az e-cigaretta régóta tudományos viták témája, ám egyre gyűlnek azok a bizonyítékok, amelyek közvetlen egészségkárosító hatást tulajdonítanak neki.

A múlt hónapban az amerikai tudományos akadémia egy tanulmánya kimutatta az e-cigaretták fiatal fogyasztókra gyakorolt káros hatását: bizonyították, hogy a fiatalok körében

az e-cigaretta használata növeli a hagyományos cigarettára való áttérés esélyét.

A jelentés szerint akkor még nem volt bizonyíték arra, hogy az elektromos cigaretták növelnék a szívbetegség, a rák vagy a légúti kórok kockázatát, állatkísérletekben azonban már találtak arra utaló eredményeket, hogy a hosszú távú e-cigaretta-használat fokozhatja az említett betegségek veszélyét.

Noha az e-cigaretták a hagyományos cigarettáknál kevesebb rákkeltő anyagnak teszik ki fogyasztóikat, nagy koncentrációban tartalmaznak mikroszemcséket és más mérgeket, amelyeket a szív- és keringési betegségekkel és nem daganatos tüdőbetegségekkel hoztak összefüggésbe. Ezeknek a betegségeknek a számlájára írható a dohányzás okozta halálozások több mint fele.

Arra is egyre több tanulmány talál bizonyítékot, hogy – egyes tudósok és törvényhozók reményeivel szemben – az e-cigaretta nem ösztönzi a hagyományos cigaretták fogyasztóit az elektromosra váltásra vagy a végleges leszokásra, hanem inkább csökkenti a leszokás valószínűségét.

Az új tanulmány szerzői egy 2014 és 2016 között készült egészségügyi felmérés adatait használták, ebben 69 725 ember vett részt.

A kutatók figyelembe vették a résztvevők életkorát, nemét, testtömeg-indexét és más egészségi adataikat, többek között azt, hogy magas-e a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és hogy cukorbetegek-e, valamint fogyasztanak-e hagyományos cigarettát.

A kockázati tényezők kiszűrése után megállapították, hogy a napi e-cigarettázás jelentősen, majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát, a hagyományos cigaretta napi szívása majdnem megháromszorozza.

"A legtöbb embernél nem a hagyományosról való leszokást eredményezi az e-cigaretta, hanem a kettős használatot. Az új tanulmány szerint összeadódnak a két cigaretta fogyasztásának veszélyei: aki naponta szívja mindkettőt, ötszörösre emelkedett szívrohamkockázattal kénytelen számolni" – mondta Glantz.