Beteg az utolsó, hím északi szélesszájú orrszarvú

Sudan
Vágólapra másolva!
Betegséggel küszködik a világ utolsó, hím szélesszájú orrszarvúja, állapotának rosszabbodása az alfaj kihalásával fenyeget.
Vágólapra másolva!

A 45 éves Sudan nevű hím Kenyában él két nőstény társaságában. 2017 végén jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok. Ugyanazon a lábán találtak a közelmúltban egy újabb, súlyosabb fertőzést - közölték a Kenya középső részén fekvő Ol Pejeta vadvédelmi terület illetékesei.

- tették hozzá. Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu, valamint egy azóta elpusztult másik hím északi szélesszájú orrszarvú 2009-ben érkezett egy cseh állatkertből Kenyába.

Zoológusok azt remélik, hogy megmenthetik az alfajt a kihalástól oly módon, hogy egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként kihordhatná utódaikat. A mesterséges megtermékenyítéshez elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.

Sudan Forrás: Wikimedia Commons

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában a fajmentő erőfeszítések eredményeként.

(MTI)