Kihalhat az ausztráliai púposdelfin

2018.03.14. 14:21

Az ausztráliai púposdelfin sürgősen védelemre szorul, hogy elkerülhesse a kihalást - derült ki egy szerdán publikált ausztrál tanulmányból.

A Flinders Egyetem kutatói a Sousa sahulensis populációinak génállományát vizsgálva megállapították, hogy már évente néhány felnőtt példány pusztulása befolyásolhatja a faj életképességét.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a Queensland keleti partjai mentén élő ausztráliai púposdelfin populációit a kis genetikai változatosság, a gének korlátozott áramlása és az alacsony egyedszám-növekedés jellemzi - írta szerdai közleményében Guido Parra, a kutatás vezetője.

Az állatvédelemnek a helyi populációk közötti érintkezést kell segíteni, valamint csökkenteni kell az emberi tevékenységgel kapcsolatos állatpusztulást" - fogalmazott Parra.

Ausztráliai púposdelfinForrás: Kerry Raymond/Wikipedia

Az észak-ausztráliai és a dél-új-guineai vizekben őshonos állatokat 17 éven át tanulmányozták, ezután állapították meg, hogy a souza családon belül önálló fajt képviselnek.

A faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Mivel egyedszámuk kicsi, Parra és kollégái tíz évet töltöttek genetikai mintáik gyűjtésével.

A tanulmány társszerzője, Daniele Cagnazzi szerint a kutatás eredményei "aggodalomra adnak okot", mivel a fajt mind a természeti viszonyok változása, mind az emberi tevékenység veszélyezteti.