Az elhízás rontja az ízlelést

2018.03.21. 13:54

Egérkísérlettel igazolták tudósok, hogy az elhízás rontja az ízlelést. A kutatók szerint ez az eredmény új irányt adhat az elhízottság kezelésének.

A kísérletet a Cornell Egyetem laboratóriumában végezték - adja hírül az MTI. Robin Dano élelmiszerkutató csoportja az ízlelőbimbókat vizsgálta, a nyelven elhelyezkedő sejtcsoportokat, amelyek az öt ízfélét - az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt és az ötödik íznek nevezett umamit - érzékelik.

A kutatócsoport előbb magas kalóriatartalmú ételekkel felhizlalta az egereket, aztán a kísérleti állatok nyelvének egy olyan részén, ahol rendszerint sok az ízlelőbimbó, megszámlálták azokat. A meghízott egereknek 25 százalékkal kevesebb ízlelőbimbója volt, mint a normális étrenden lévő sovány egereknek - ismertették az eredményt a PLOS Biology folyóiratban.

Dano magyarázata szerint az ízlelőbimbók sejtjei folyamatosan reprodukálódnak, ezeknek a sejteknek az élettartama mintegy tíz nap. A teljes sejtállomány kicserélődése úgy négy hét alatt zajlik le. Ennek a ciklusnak mindkét része sérült az elhízott egereknél: a normális sejtpusztulás felgyorsult, az utánpótlás viszont visszaesett.

A kutatók kizárták, hogy az eredményt a hizlaló étel okozta volna. Az elhízásnak genetikailag ellenálló egerek ugyanis hiába ették a hizlaló ételt, az ízlelésük nem károsodott. A kutatók ekkor egy másik lehetséges ok felé fordultak: a szervezetben kialakult krónikus gyulladás lehetőségét vizsgálták. TNF-alfa gyulladásmolekulákat injekcióztak a sovány egerek nyelvébe, és kiderült, hogy ennek hatására gyorsabban haltak el az ízlelőbimbóik sejtjei.

Forrás: APA-PictureDesk/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

A tanulmány az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatra világít rá - mondta el John Morton, a Stanford Egyetem sebésze, aki nem vett részt a kutatásban, évekkel ezelőtt azonban saját pácienseivel végzett egy kutatást, amelyben gyomorszűkítő műtét előtt és után tesztelte ízérzékelésüket. Eredményei szerint a súlycsökkenés után jobban érezték az ízeket. Morton azt ajánlotta pácienseinek, hogy tudatosan egyenek, az étel látványát és illatát is élvezzék ki, és nagyon alaposan rágják meg a falatot lenyelés előtt. Nem csak az étel mennyisége okozhat elégedettséget" - fűzte hozzá.