Mindenkit megdöbbentett, amit egy gyémánt belsejében találtak

gyémánt
Oliver Tschauner, a kutatás vezetője az egyik gyémánttal
Vágólapra másolva!
Kutatók egy csoportja olyan új típusú jeget talált, amely a földkéregből származó gyémántokba van zárva. A jég-VII-ről korábban úgy hitték, csak a világűrben keletkezhet, és olyan égitesteken fordul kizárólag elő, mint az Europa.
Vágólapra másolva!

A jégnek többféle szerkezete létezik. A szóban forgó jégtípus a jég-VII nevet kapta, és abban különbözik a mindenki által jól ismert jégtől (jég-I), hogy másfélszer sűrűbb nála, ráadásul olyan atomszerkezetű, amilyen a Jupiter és a Szaturnusz holdjainak jege.

A jég-VII oxigénatomjai kocka alakú struktúrákba rendeződnek ellentétben a jég-I-el, amelynek kristályszerkezete hexagonális.

Jég-VII-t mostanáig csak laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a Földön, senki nem gondolta, hogy természetes körülmények között is létrejöhet bolygónkon. A jég-VII mintára teljesen váratlan helyen sikerült ráakadnia a Nevadai Egyetem munkatársainak: 600 kilométer mélyről, a kéreg alatti földköpenyből származó gyémántok belsejében „raboskodott" az értékes lelet. A földköpenyben óriási nyomás uralkodik, ami lehetővé teszi, hogy a szénből gyémánt keletkezzen. A folyamat során más – felszíni körülmények között instabil - anyagok is a gyémántba záródhatnak, ezeket zárványoknak hívjuk.

Mivel a földköpeny nagyon forró hely, itt semmilyenfajta jég nem tud létrejönni. Ha azonban a gyémántot kiemelik a köpeny iszonyatosan forró környezetéből, az abba záródott (és így nagy nyomás alatt lévő) víz lehűlhet, aminek következtében jég-VII jöhet létre.

Oliver Tschauner, a kutatás vezetője az egyik gyémánttal Forrás: Marilyn Chung, photographer/© 2018 The Regents of the University of California, Lawrence Berkeley National Laboratory/Marilyn Chung

„Általában az extrém mélységekből származó ásványok a felszínen instabillá válnak az alacsony nyomás miatt" – magyarázta George Rossman, a Caltech egyik kutatója, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében. „Megrepednek és akármilyen zárvány is volt bennük, elveszik. Ha azonban a gyémántot elég gyorsan a felszínre hozzuk, akkor nem változik meg" – tette hozzá.

A tudósok eredetileg szén-dioxid zárványokat kerestek röntgensugarakkal, amikor teljesen véletlenül ráakadtak a jég-VII-re, ezzel igazolva annak természetes földi előfordulását. Eredményüket a Science című tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: Popular Mechanics