Baj van: gyorsabban olvadhat a veszélyes antarktiszi jégóriás

A Totten-gleccser elhelyezkedése
Vágólapra másolva!
Az eddig véltnél jóval nagyobb hányada fekszik az óceánvízen az Antarktisz egyik hatalmas gleccserének, ami azt jelenti, hogy a melegedő óceánvíz gyorsabban olvaszthatja a jégóriást, amely nagyjából háromméternyi globális tengerszint-emelkedéshez elegendő jeget tartalmaz - közölték a héten ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A Totten-gleccser az Antarktisz egyik leggyorsabban mozgó és legnagyobb gleccsere, amelynek olvadási sebességét folyamatosan szemmel tartják a kutatók. A szakemberek ezúttal mesterségesen gerjesztett szeizmikus hullámok segítségével "néztek keresztül" a jégáron, megállapítva, hogy annak jóval nagyobb hányada fekszik az óceán felszínén, mint azt eddig gondolták – adja hírül az MTI.

- mondta Paul Winberry, a Central Washington University munkatársa, aki az Antarktiszon töltötte a déli félteke nyári hónapjait, hogy a Totten-gleccsert tanulmányozza. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a gleccser szárazföldi része alatt hasadék húzódik, lehetővé téve a melegebb, sós óceánvíz számára, hogy alulról olvassza a jégóriást. Ennek hatására egyre nagyobb a gleccser azon része, amely az óceánon terül el és nem az alapkőzeten, ami gyorsítja a feltöredezést.

- tette hozzá a szakember.

A Totten-gleccser elhelyezkedése Forrás: Phys.org

Évente 125 gigatonna jeget veszít az Antarktisz

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) adatai szerint 2002 és 2016 között évente 125 gigatonna jeget veszített az Antarktisz, éves szinten 0,35 milliméterrel növelve a globális tengerszintet. A kutatócsoportot vezető Ben Galton-Fenzi, az ausztrál környezetvédelmi minisztérium Antarktisz-részlegének (AAD) munkatársa szerint

a Totten-gleccser nagyjából háromméternyi globális tengerszint-emelkedéshez elegendő jeget tartalmaz.

"Az 1900-as évek óta a globális tengerszint körülbelül 20 centiméterrel emelkedett, és a 21. század végére akár egy méterrel, vagy még többel is növekedhet. Mindezt azonban óriási bizonytalanság övezi, ezért fontos az olyan gleccserek vizsgálata, mint amilyen a Totten" - jegyezte meg a szakember.

A kutatók a gleccser mozgási sebességének és vastagságának mérésére szolgáló eszközöket helyeztek ki a térségben, hogy a következő 12 hónapban is gyűjtsék az adatokat a jégárról.

Forrás: phys.org