Még műanyag WC-ülőke is található az óceán közepén

2018.03.22. 19:30

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy friss tudományos kutatás szerint.

Sokkal nagyobb a szennyezés az eddig feltételezettnél

Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a "nagy csendes-óceáni szemétfolt", amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek.

Ilyen pusztítást tud okozni egyetlen elhagyott műanyag halászhálóForrás: USFWS/Roy Lowe

A műanyag-koncentráció növekszik, a helyzet egyre rosszabbra fordul"

- idézte a kutatást vezető holland Laurent Lebretont, a delfti Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársát a BBC News. A kutató figyelmeztetett arra, hogy az adatok tükrében ideje azonnali lépéseket tenni a műanyag tengerekbe áramlása ellen, az eddig odakerült hulladékot pedig el kell takarítani.

Az Ocean Cleanup kezdeményezés végső célja egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepénForrás: Ocean Cleanup

A hulladék öt óceáni térségben halmozódott fel,

a legnagyobb szemétfolt Hawaii és Kalifornia között terül el.

Több mint Magyarország területének a tizenhatszorosa

A kutatók hajókról és repülőkről térképezték fel a Csendes-óceán északi térségét, ahol az áramlatok és a szél összesodorja a tengeri hulladékot, a műanyagszemetet, a moszatokat és a planktonokat. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik.

A szemétszigetet az áramlatok körforgása alakítja kiForrás: NOAA

A mintegy 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületen úszó műanyag szemétfoltban 8 százalék az apró műanyagszemcsék mennyisége.

Sürgős intézkedéseket kell tenni a tengerek megóvása érdekébenForrás: Elter Tamás

A becslések szerint mintegy 1,8 milliárd műanyagdarab, zömmel nagyobb a mikroszkopikus műanyagdarabkáknál, halászhálók, játékok és még műanyag WC-ülőke is van köztük.

Újra kell gondolni a műanyagok felhasználási módját

Ez a műanyagmennyiség "sokkoló" - hangsúlyozta Erik van Sebille, az Utrechti Egyetem szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. Hozzátette:

a kutatócsoportnak az a megállapítása is megdöbbentő, hogy a hatalmas szemétfolt sokkal gyorsabban mozog, mint azt bárki gondolta volna.

Évente millió tonnaszám ömlik a műanyag az óceánba.

Műanyaglabdán gyakorolja a költést egy Laysan-albatroszForrás: USFWS/Greg Schubert

Az örvénylő óceáni áramlatokban foglyul esett műanyagdarabok egészen apró műanyag szemcsékké morzsolódnak szét,

amely bekerül a tengeri táplálékláncba.

Lebreton szerint az üzenet nagyon egyszerű: újra kell gondolni a műanyagok felhasználási módját.

A Csendes-óceán a Nemzetközi Űrállomásról nézveForrás: NASA

Mint mondta, a gyógyításban, szállításban és építkezésben nagyon hasznos a műanyag, de az egyszer használatos műanyagok vagy a csak rövid ideig használható műanyagok felhasználásán változtatni kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK