Az Ausztráliában partra vetett több mint százötven cetből csak ötöt sikerült megmenteni

Vágólapra másolva!
A nyugat-ausztráliai Hamelin-öbölben partra vetett több mint százötven cet közül csak ötöt sikerült megmenteni. Napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.
Vágólapra másolva!

Az ABC ausztrál hírtelevízió beszámolója szerint eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, s onnan a mélyvízbe visszaemelni. Csakhogy a cetek egyike ismét kivetődött a strandra, és el kellett altatni. A tévé szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől háromszáz kilométerre délre fekvő partszakaszon, pénteken leltek rá halászok a partra vetett tengeri emlősökre,

amelyek többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt.

Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, erőfeszítéseik azonban többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni.

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár hétméteresre is nőhet, a súlya a három tonnát is elérheti.

A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és pusztult el.