Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte az eddig ismert legtávolabbi, a Földtől kilenc milliárd fényévre található csillagot, amely a Nature Astronomy című tudományos szakfolyóirat hétfőn megjelent számában ismerteti a csoport kutatási eredményeit.

A gravitációs hatás erősítette fel a fényét

A csillagot, amelynek a kutatók az Ikarus becenevet adták, csak az úgynevezett gavitációslencse-hatásnak köszönhetően sikerült észlelni, ugyanis a fénye normális körülmények között túl gyenge lenne ahhoz, hogy elérjen a földi megfigyelőállomásokig - közölte a kutatásban részt vevő Genfi Egyetem.

A MACS j1149.5+223 jelű galaxishalmaz gravitációslencse-hatása tette láthatóvá az univerzum eddig felfedezett legtávolabbi csillagátForrás: Phys.org

Gravitációslencse-hatás olyankor keletkezik, ha egy nagytömegű objektum, például egy galaxis halad el a csillag és a megfigyelő között. A galaxis tömege felerősíti a csillag fényét, így az jobban észlelhetővé válik a földi megfigyelő számára.

Akkor indult el a fénye, amikor a Föld még nem is létezett

Az amerikai Minnesotai Egyetem, a svájci Genfi Egyetem és az ugyancsak svájci Lausanne-i Egyetem kutatóit egy, a Földtől 5 milliárd fényévre lévő galaxishalmaz segítette hozzá, hogy a nagyfelbontású Hubble-űrteleszkóppal "meglássák" a csillagot.

A 9 milliárd fényévre fekvő Ikarus kinagyított képeForrás: YouTube

Első ízben figyeltünk meg olyan csillagot, amely tőlünk kilenc milliárd fényévre található."

- Az Ikarus legalább 100-szor olyan messze van, mint az eddig tanulmányozott legtávolabbi csillag, nem számítva a szupernóva-robbanásokat" - idézi a Genfi Egyetem közleménye Jean-Paul Kneib professzort, a Lausanne-i Egyetem csillagászát.

Az Ikarus fényereje több ezerszerese a Napénak

Az Ikarus, hivatalos nevén MACS J1149 2223 Lensed Star 1 esetében

a galaxisok a várt 600-szoros helyett 2000-szeresen erősítették fel a csillag fényét,

ezért a tudósok úgy gondolják, hogy a gravitációslencse-hatást nem egyedül a galaxisok okozták, hanem például egy másik csillag is.

A galaxisok gravitációs ereje az ún. lencsehatás révén felerősítti a távoli objektumok fényétForrás: Amanda Smith, University of Cambridge

A tudósoknak nagy szerencse, ha megfigyelhetnek egy ilyen ritka jelenséget.

"Rendkívül sok információt gyűjthettünk a csillagról és környezetéről. Az Ikarusról megállapíthattuk például, hogy egy kék óriáscsillag, amelynek fénye több ezerszer erősebb a Napénál" - mondta Antonio Cava, a Genfi Egyetem csillagásza.