Rejtélyes, tömeges delfin öngyilkosság Új-Zélandnál

2018.04.05. 13:15

Harmincnyolc gömbölyűfejű delfin, más néven pilótabálna pusztult el Új-Zéland nyugati részének egy távoli partszakaszán az állatok tömeges partra vetődését követően.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztériumot (DOC) szerda délután értesítették a tengeri emlősök tömeges partra vetődéséről a Déli-sziget Haast nevű településétől délre, az Okuru folyónál. A minisztérium emberei csütörtök reggel visszatértek a területre és 38 delfint találtak, amelyek többsége azonban már elpusztult.

Wayne Costello, a DOC illetékese szerint a veszélyes környezeti feltételek miatt az állatok nyílt vízbe való visszaterelését nem lehetett volna biztonságosan kivitelezni. "A delfinekhez kiérkezett emberek mindent megtettek, hogy segítsenek az állatokon, hűtötték őket és óvták őket a Naptól, valamint a széltől" - mondta Costello.

A minisztérium közleménye szerint a helyi maori törzzsel, a Project Jonah nevű bálnamentő szervezettel és egyéb szakértőkkel konzultálva végül az a "fájdalmas döntés" született, hogy a még életben lévő 12 delfint is elaltatják.

Az akár hat méteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei évente két-három alkalommal hajtanak végre hasonló "öngyilkos akciót", amelynek oka még nem teljesen ismert.

Tavaly februárban több mint 300 gömbölyűfejű delfin pusztult el a Déli-sziget legészakibb csücskében, az országban feljegyzett egyik legnagyobb tömeges partra vetődést követően.

Daren Grover, a Project Jonah szervezet munkatársa közleményében azt írta, számos tényező közrejátszhatott a most elpusztult példányok kisodródásában. Mint írta: "ezek döntően nyílt vízi lények. Amikor közelebb jönnek a parthoz elragadhatja őket az árapály, a hullámok, vagy menekülni kényszerülhetnek a kardszárnyú delfinek elől.

A szakember szerint az is előfordulhat, hogy az egyik beteg, vagy sérült állat a part felé veszi az irányt, a többi pedig a csoportszellem jegyében követi őt.