Tudja-e, miért csíkos a zebra, és miért van tele az autója rovarokkal?

zebra
Zebrák a dél-afrikai Elan remészetvédelmi parkban
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta vita tárgya, miért csíkosak a zebrák. Több teória is létezik, most azonban magyar és svéd kutatók úgy vélik, megtalálták a választ, amit a Journal of Experimental Biology magazinban jelentettek meg. És arra is megtalálták a választ, hogy egyes autókat miért lepnek el a rovarok. A két dologra ugyanaz a magyarázat.
Vágólapra másolva!

Csíkokkal a vérszívó rovarok ellen

A legújabb kutatások szerint a zebraminta célja, hogy távol tartsa a vérszívó rovarokat, melyek betegségeket terjesztenek, vérveszteséget és fájdalmat okoznak a csípéseikkel, és egyáltalában zaklatják a szerencsétlen áldozatokat. A nőstény bögölynek emlős vérre van szüksége, hogy petéit érlelje, melyeket víz közelében rakja le, ugyanis a lárvák vízben vagy nedves talajban fejlődnek ki.

A vérszívó bögöly gazdaállítai közé tartoznak a lovak és a zebrák is Forrás: Flickr / Dan (catching up)

A víz vízszintes irányból poláros fényt ver vissza, ezért a bögölyöket, valamint a többi polarotaktikus rovart vonzzák az olyan felületek, tárgyak, amelyek vízszintesen poláros fényt vernek vissza.

A bögöly a fénynek egy bizonyos rezgésszámú hullámait érzékeli, és annak irányába mozog.

Ezt hívják pozitív polarotaxisnak. Ez a fény mutatja meg nekik, hol van a víz, ahová lerakhatják a petéiket. A vérszívó rovar a gazdaállatot nagyobb eséllyel találja édesvíz közelében, mivel itt gyakoriak a társasan élő növényevő emlősök, itt fürdőznek, isznak.

Az itatók környékén gyűlnek össze a zebrák és a vérszívók is Forrás: Elter Tamás

A zebra mintázata nem vonzza a vérszopó rovarokat, mivel nem vízszintesen polarizált fényt ver vissza.

Szintén nem kívánatosak a szürke (fehér) színű lovak, mivel ők sem vízszintesen polarizált fényt vernek vissza. Szemben a fekete, vagy barna szőrű lovakkal, melyekre ugranak a legyek, mivel azok vízszintesen polarizált fényt vernek vissza.

Zebrás kísérlet Magyarországon

A kísérletet Magyarországon végezték a szokolyai és a gödi lovas tanyán. Étolajjal töltött tálcákat helyeztek ki különböző mintázatokkal, színekkel, eltérő szélességű csíkokkal. Pl. az egyik kísérletben először három darab fehér peremű fekete tálca szerepelt: egy fekete, egy két egymásra merőleges csíkozású, és egy másik, hat egymásra merőleges csíkozású. A tálcák sorrendjét naponta véletlenszerűen változtatták.

Selymes döglégy (Lucilla sericata), a rovarokat vonzza a vízfelszín, illetve minden más is, amit annak érzékelnek Forrás: M&D/Wikimedia Commons

A tálcákra rovarragasztót tettek, és megszámolták a rovarokat a csapdázott rovarokat.

Továbbá a budapesti és stockholmi természettudományi múzeumból származó zebrabőröket valamint kitömött zebrákat is teszteltek, továbbá 4 életnagyságú lómodellt is: egy barnát, egy feketét, egy fehéret, és egy fekete-fehér csíkos makettet. Az eredmény az lett, hogy a csíkosabb minta kevesebb bögölyt vonzott, mivel polarizálatlan fényt vert vissza.

Nem véletlen, hogy sok a bögöly a fekete ló hátán

A fekete szín erősen vízszintesen polarizált fényt ver vissza, de ha közte vannak fehér csíkok, az depolarizálja azokat.

Minél nagyobb a fehér csíkok száma, a minta annál kevésbé vonzó a rovarok számára.

És minél kevesebb, annál jobban odacsalogatja őket. A lómodellek esetében a fekete és a barna színű volt a legvonzóbb a rovarok számára, a fehér kevésbé, és a zebramodell pedig a legkevésbé.

A fekete vagy a barna színű lovak vonzzák legjobban a rovarokat Forrás: Ludovic Orlando, Natural History Museum of Denmark, CNRS

A fekte lovak esetében a hátuk utánozza leginkább a vizet, ezért arra területre jöttek leginkább a vérszívók,

ezzel szemben a fehér lovakon nincs vonzó rész számukra. A vonzóképesség a csík vastagságának csökkenésével monotonná válik, 15 cm alatt rohamosan csökken, és ha a csík vastagsága csak 0-4,5 cm, akkor a vonzóképesség megszűnik. Ilyen a zebraminta is.

Zebrák a dél-afrikai Elan természetvédelmi parkban Forrás: Elter Tamás

Matthew Cobb evolúció biológus, a University of Manchester professzora rámutatott, hogy ez az eredmény nem zár ki más hipotéziseket. Úgy véli, sok faktornak van szerepe a zebramintázatban. A zebraembriók egyébként feketék, csak később fejlesztenek csíkokat.

A zebraminta olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat

Sok teória létezik, vajon miért csíkosak a zebrák, így többek között a ragadozók elleni védelem, párzás, a kommunikáció és a hőszabályozás elősegítése. A minta azt az illúziót kelti, hogy a zebra nagyobb, mint valójában,

valamint gyengébb fényviszonyoknál nehezebben ismeri fel a ragadozó.

Menekülő csordában a sok mozgó csík közül nehéz elkülöníteni az egyedeket. A test határvonalait nehezebb felismerni. A csík a fizikai állapotot is jelzi, ha sérülése van az állatnak, vagy valamilyen kóros elváltozás okozta szabálytalan csíkok a párválasztásra lehetnek hatással.

Termeszdombon legelésző zebrák (Equus quagga) a kenyai Masai Mara parkban Forrás: Robert M. Pringle

Ezzel a mintázattal szabályozzák a testhőmérsékletüket: a fekete csíkok alatt vannak a bőrben a zsírszövetek, amik hőtároló szervként működhetnek, valamint

a fekete és fehér csíkok eltérő felmelegedése miatt a kültakaró felett apró fel-le légáramlatok keletkeznek, ami fokozhatja a hőleadást.

A csíkoknak az udvarlásban is szerepe lehet, a hím és nőstény kommunikációjában. A zebraminta egyedi, olyan, mint az ujjlenyomat. Így felismerik egymást az egyedek, ez fontos a zebramama és a kiscsikó kapcsolatában.

A poláros fényszennyezés veszélyes ökológiai csapda

A természetben a vízszintesen poláros fényt csak vízfelület ver vissza. Azonban sok antropogén, emberi eredetű tárgy is ezt teszi, és sok nagyon intenzíven, ami veszélyes a polarotaktikus állatok számára, mivel azt érzékeli, hogy víz, odaszáll, oda rakja a petéit, és elpusztulnak.

Sajnos nagyon sok ilyen ökológiai csapda létezik,

ami a rovarpopuláció rohamos csökkenéséhez, egyes fajoknál akár az összeomlásához is vezethet.

Polarotaktikus rovarok például a kérészek is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Polarotaktikus rovarok például a kérészek, a tegzesek vagy a szúnyoglábú legyek. Néhány ilyen emberi eredetű ökológiai csapda: a fekete aszfalt, a fekete napkollektor, illetve a napelemtáblák, bizonyos színű autók, így különösen a piros és fekete színűek. Megoldani ezt a problémát a környezetvédelem egyik fontos feladata. Szabadalmazás alatt áll egy ilyen megoldás, mégpedig hogy a fekete aszfaltot és napkollektorokat fehér csíkokkal rácsozzák.