Az Alzheimer-kór pontosabb meghatározását javasolják amerikai kutatók

Elderly Woman in a Nursing Home 80 Plus Years Real People Characters One Woman Only Only Women One Senior Woman Only Senior Women Women Female Retirement Alzheimer's Disease Wrinkled Nursing Home Senior Adult Mature Adult Smiling Thinking Caucasian Aging
Portrait of an elderly woman sitting alone in a senior care facility
Vágólapra másolva!
Az Alzheimer-kór jelenlegi definíciójának radikális megváltoztatását javasolják amerikai kutatók, akik szerint sokkal inkább a betegséggel összefüggő biológiai elváltozásokra és nem az olyan klinikai tünetekre kellene összpontosítani, mint az emlékezetromlás és a kognitív hanyatlás.
Vágólapra másolva!

A chicagói Alzheimer Szövetség és az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) szakemberei által megfogalmazott új irányelvek célja, hogy egységes nyelvezetet biztosítsanak a betegség leírására azon kutatók számára, akik a kizárólag az Alzheimer-kórra jellemző agyi elváltozásokat vizsgálják.

"A nagyközönség jelentős része azt hiszi, hogy a demencia – időskori elbutulás – és az Alzheimer-kór kifejezések egymással felcserélhetőek, pedig ez nem így van" – mondta Clifford Jack, a rochesteri Mayo Klinika munkatársa, aki részt vett az Alzheimer's & Dementia: Journal of the Alzheimer's Association című szakfolyóiratban publikált irányelvek megfogalmazásában.

Portrait of an elderly woman sitting alone in a senior care facility Forrás: Getty Images/Vetta/Bob Ingelhart/Bob Ingelhart

A javasolt változtatások összhangban vannak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem sokkal korábbi bejelentésével, amelyben a különböző biomarkerekre – és nem klinikai tünetekre – épülő új, Alzheimer-kór elleni gyógyszerek tesztelését szorgalmazták.

A most megfogalmazott irányelvek a betegséghez kötődő két kóros fehérje, a beta-amyloid és a tau felszaporodásának, valamint az idegsejtek elhalásának vagy az agyzsugorodásnak a kimutathatóságához kötik az Alzheimer-kór definícióját. Ezen tényezők mindegyike kimutatható agyi képalkotással, vagy az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatával. A szakemberek szerint a betegség súlyosságát biomarkerek, a kognitív hanyatlás mértékét pedig egy speciális osztályozási rendszer révén lehetne mérni.

Az elképzelés szerint az új definíció segíteni fogja a kutatókat abban, hogy jobb alanyokat válasszanak az Alzheimer-kór elleni új kezelések tesztelésére, ami jelentősen javíthatja a gyógyszeripari vállalatok kutatási folyamatait.

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, és közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral.

Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 5,7 millió ember Alzheimer-kóros a betegség jelenlegi definíciója szerint, amely olyan tünetekre épül, mint az emlékezetromlás és a kognitív hanyatlás. Jack szerint azonban a kognitív problémákkal nem küzdő 70 év felettiek nagyjából egyharmadánál kimutatható olyan agyi elváltozás, amely Alzheimer-kórra utal.

A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket. Több tucatnyi kezelés bizonyult sikertelennek és az orvosok szerint a folyamatos kudarc egyik oka az lehet, hogy a tanulmányok olyan páciensek bevonásával készülnek, akiknél már túl nagy mértékű agykárosodás ment végbe.