Négy évvel a szülők halála után jött világra egy gyerek

2018.04.13. 14:18

Négy évvel szülei halála után jött világra egy gyerek Kínában, a szülőktől származó embriót egy béranya hordta ki, gyakorlatilag illegálisan.

A kis Tientien szülei, Sen Csie és Liu Hszi, két éve voltak házasok, amikor termékenységi klinikához fordultak. A klinikán az anya négy petesejtjét lombikban termékenyítették meg az apa spermájával, öt nappal az embrió tervezett beültetése előtt azonban a szülők autóbalesetben meghaltak - írja az MTI.

A nagyszülők három évig tartó, Kínában precedens nélküli pereskedés után elérték, hogy a megtermékenyített petesejtek az ő birtokukba kerülhessenek. Csakhogy ezzel nem hárultak el a problémák, ugyanis Kínában törvény tiltja a béranyaságot, ezért a négy nagyszülő Laoszban keresett nőt a gyermek kihordására. A légitársaságok mind megtagadták a folyékony nitrogénban lévő embriók szállítását, ezért az unoka után vágyakozó nagyszülők kénytelenek voltak közúton a távoli Laoszba vinni a lefagyasztott embriókat.

Sen és Liu gyermeke, egy kisfiú végül tavaly decemberben egy kantoni kórházban jött világra. A szülés után további komplikációkat kellett megoldani: hogy a gyermeket hazavihessék, a nagyszülőknek DNS-tesztekel kellett igazolniuk a vér szerinti kapcsolatot.

Képünk illusztrációForrás: NorthFoto

A család a múlt hónapban ünnepelte a Tientien születése óta eltelt 100 napot. Liu, az anyai nagymama azt mondta a példátlan esetről beszámoló The Beijing News című kínai lapnak, hogy az állandóan mosolygó kicsi szemei a lányára emlékeztetik, összességében azonban inkább az apjára hasonlít a gyermek. A szokatlan eset élénk visszhangot váltott ki a kínai közösségi médiában, ahol sokan követelték a béranyaság legalizálást Kínában. A kommentelők szerint ezzel is enyhíteni lehetne olyan egygyermekes szülőknek a tragédiáját, akik az előírást betartva csak egy gyermeket vállaltak, de azt később valamilyen okból elveszítették.