SZÍVDERÍTŐ Nem igaz, hogy idősen már nem érdemes leszokni!

cigi férfi cigaretta Képzeletbeli levél a dohányos apósomnak
Vágólapra másolva!
Soha nem késő leszokni a dohányzásról: a szív- és érrendszeri megbetegedésekből származó halálozás még akkor is csökken, ha a páciensek már elmúltak 60 évesek!
Vágólapra másolva!

Jó hír azoknak az idősebbeknek, akik elhatározták, hogy leszoknak a dohányzásról, hogy

ha még 60 éves koruk után is teszik le a cigarettát, akkor is már 5 év füstmentes idő után szignifikánsan csökken a szív- és érrendszeri megbetegedésekből származó halálozás mértéke azokhoz képest, akik folyamatosan dohányoznak

- olvasható a Medscape.com-on.

Az 503 905 főből álló, 60 évnél idősebb személyekből álló minta elemzésének az eredményei azt mutatták, hogy 5 évvel a dohányzásról való leszokás után ezeknek az idős személyeknek 10%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálozása azokhoz képest, akik továbbra is cigarettáznak. Ehhez hasonlóan

azoknak, akik 5-9 és 10-19 éve szoktak le a dohányzásról, 16%-kal, illetve 22%-kal csökken a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozásuk.

Idős korban is érdemes leszokni! Forrás: Thinkstock

Dr. Ute Mons (German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany) és kollégái szerint „a dohányzásról való leszokásnak köszönhető kockázatcsökkenés annál nagyobb, minél régebben szokott le a dohányos, az adatok azt mutatják, hogy

a dohányzás abbahagyása még a legidősebb korosztály esetében is kézzelfogható mértékben csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot."

Szavazzon!

Ha ön dohányos, akkor mi tudná motiválni a leszokáshoz?

A BMJ folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt is elismerték, hogy ebben az idős életkori csoportban a dohányzás okozta szív- és érrendszeri halálozási arány kétszerese a nem dohányzókhoz képest. Akik korábban dohányoztak, de már abbahagyták, a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálozási aránya már csak 37%-kal volt magasabb a nem dohányzókhoz képest. Ami heveny koszorúér eseményt, elzáródást (például az infarktust) illeti, erre a jelenleg is dohányzóknak 98%-kal, ám az egykori dohányosoknak már csak 18%-kal magasabb a kockázata az egyáltalán nem dohányzókhoz képest.
A kutatásban észak-amerikai és európai páciensek vettek részt, az átlagos követés idő 8-13 év volt, és ezalatt 37 952 szív- és érrendszeri okokra visszavezethető haláleset történt.

Idősen - úgy tűnik - könnyebb a leszokás. Forrás: Thinkstock

A kutatás részeként megbecsülték a dohányosok szív- és érrendszeri halálozásának „kockázat-előrehaladási" periódusát.

A jelenleg is dohányzók „kockázat-előrehaladási" periódusa 5,5 év, ami azt jelenti, hogy a dohányosok 5,5 évvel korábban halnak meg szív- és érrendszeri okok miatt a nem dohányzókhoz képest.

Az egykori dohányosoknak a „kockázat-előrehaladási" periódusa 2,16 év. A napi 20 vagy annál több cigarettát elszívóknak a legmagasabb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozási kockázata a nem dohányzókhoz képest, és nekik a legmagasabb a „kockázat-előrehaladási" periódusuk: 6,9 év.

„Ráadásul összehasonlíthatóan magasabb leszokási sikert lehetett elérni, a kutatás szerint az idősebb dohányosoknak kevésbé van szükségük segítségre a dohányzásról való leszokáshoz, mit a fiataloknak" - írja Dr. Mons és kutatócsoportja. „Mindezek miatt a dohányzás káros hatásairól és a leszokás előnyeiről szóló, időskorúak körében végzett kutatásaink eredményei komoly közegészségügyi jelentőséggel rendelkeznek."

– jelentették ki a kutatók.