Orvosokkal ad át életműdíjat Hegedűs D. Géza

2018.04.17. 14:13

Több hetes egyeztetés után döntés született arról, hogy ki az a két kiváló hazai orvos, aki a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj különdíjaira leginkább érdemes. A tavaly szeptemberben hagyományteremtő céllal alapított díj közönségszavazása lezajlott, a pácienseik által jelölt és megszavazott, régiónként kiemelt hét nagyszerű orvos személye már ismert. Az elmúlt napokban új fordulópontként egy háromfős zsűri döntött arról, hogy szakmai és tudományos tevékenységük alapján kik lehetnek a kitüntetett különdíjasok. Az orvosi díj különdíjas szavazóbizottságának tagjai Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója és Prof. Dr. Klivényi Péter, egyetemi tanár, az MTA doktora. A két elismert orvos szaktekintély mellett a társadalmi oldalt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Hegedűs D. Géza képviselte.

Az elmúlt napokban a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj háromfős döntőbizottsága kiválasztotta a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány két különdíjasát. A jelöltek közül életkor alapján egy negyven év alatti és negyven év feletti orvost ismertek el munkájukért. Életútjuk és a szakmai eredményeik mellett a zsűri azt is figyelembe vette, hogy jelölésük során milyen visszajelzések érkeztek.

Dr. Kallai Árpád a zsűri egyik tagja így vélekedett a díjról:

„Egyrészt, mint orvos, másrészt, mint szegedi, büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a munkának. Ez a kezdeményezés a társadalmi felelősségvállalás területén is kiváló példa lehet. A rangos díj őrzi a szegedi tudós professzor emlékét és munkásságát, méltathatjuk általa a sokat bírált egészségügyet, valamint társadalmi elismerésben részesíthetünk olyan orvosokat, akik hazai vagy akár külföldi szakmai munkában is nagy eredményeket értek el." - mondta.

Hegedűs D. GézaForrás: Daniel Dömölky

„Ez az első alkalom, amikor a díj átadásra kerül, de biztos vagyok abban, hogy népszerű és rangos elismerés lesz hazánkban a következő években is." – tette hozzá.

A szakmai döntőbírák másik tagja, Prof. Dr. Klivényi Péter is jó szívvel beszélt az orvosi díjról.

„Én személy szerint nagyon örülök, hogy az alapítók létrehozták ezt a díjat, elsősorban azért, mert az orvostársadalom pozitív megerősítése elég ritka manapság, inkább a negatív megnyilvánulásokat lehet hallani a sajtóban. Minden pozitív megítélés nagyon jól esik az orvosoknak és az egészségügyben dolgozóknak. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj kiválóan alkalmas mindezek megerősítésére" – mondta el.

Az elismert színművész, Hegedűs D. Géza így nyilatkozott a díj indításakor:
„Örömmel állok a nagyszerű gyógyító és kutató orvosok társául ebben a munkában. Az orvosi díj zsűrijében ezúttal közemberként vállaltam szerepet, olyan civilként, akinek rengeteg jó élménye van az orvosokkal kapcsolatban." – nyilatkozta a híres előadóművész.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj várományosai április 26-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében vehetik át a díjakat.