A Japán Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta a japán császári hadsereg második világháborús titkos biológiai és vegyi hadviselési alakulata, a kegyetlen emberkísérleteiről hírhedt 731-es egység több mint 3600 tagjának nevét.

Nem voltak semmivel sem jobbak a náci orvosoknál

"Ez az első alkalom, hogy az egység csaknem összes tagjának valódi nevét nyilvánosságra hozták. A listát közzétesszük a honlapunkon, hogy fel lehessen használni a kutatásokhoz" - mondta Nisijama Kacuo, a Sigai Egyetem professzora a lista nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A hírhedt kísérleti telepen szadista emberkísérleteket végeztekForrás: Pinterest

Az 1945. január 1. keltezésű dokumentumban többek között 52 sebész, 49 mérnök, 38 ápoló és 1117 felcser neve, rangja, egyéb adata, köztük a címe és családtagjainak a neve is szerepel. A japán császári hadsereg hírhedt 731-es egysége a Kínára és Délkelet-Ázsiára kiterjedő biológiai hadviselés japán központja volt, egyesek szerint a világ legnagyobb ilyen jellegű kísérleti bázisa.

A kísérleti telepet 1945-ben leromboltákForrás: Wikimedia Commons

Az egységet, cinikus fedőnevén a Kvantung-hadsereg járványmegelőzési és víztisztító osztályát nagyjából 1936-ban hozták létre az északkelet-kínai Harpin melletti Pingfangban biológiai fegyverek kifejlesztése céljából.

Érzéstelenítés nélkül, élve boncoltak embereket a szadista orvosok

A gigantikus kutatási és fejlesztési komplexumban, ahol körülbelül háromezren éltek, köztük 300-500 orvos és kutató,

élő embereken, elsősorban kínai foglyokon végeztek kísérleteket,

egyebek között élveboncolást, hogy vegyi fegyverek, baktériumok hatásait vizsgálják.

Dr. Isii Siró a hírhedt telep alapítója és első parancsnokaForrás: Wikimedia Commons

A komplexumban bolhatenyészeteket tartottak, bubópestis-baktériumok előállítására alkalmas technológiákat alkalmaztak, a területén tárolt konténerekben vegyi és biológiai tenyészanyagokat tároltak.

Nem ritkán altatás, érzéstelenítés nélkül operáltak, boncoltak.

 

Szörnyű fájdalommal járó vegyi és biológiai kísérleteket is végeztek a magukból kivetkőzött szadista orvosok az áldozaataikonForrás: Casemate UK

Feljegyzések szerint főztek, centrifugáztak és mélyhűtöttek is embereket, de volt, hogy transzfúzióval lovak vagy más állatok vérét juttatták áldozataikba. Legkevesebb 3000 emberen végeztek kegyetlen kísérleteket.

Náci kollégáikhoz hasonlóan a csecsemőket sem kímélték a szadista mészárosokForrás:Funnyjunk

Kínai, szovjet, mongol és koreai polgári személyek, hadifoglyok egyaránt voltak az áldozatok között.

A visszavonuló japán hadsereg végül felrobbantotta a bázist, amikor a Szovjetunió 1945-ben elfoglalta Harpint.

Cinikus alku miatt maradtak büntetlenek a japán mészárosok

A háború alatt a japánok több ezer biológiai és vegyi támadást hajtottak végre, például Csöcsiang tartományban, Hunanban, Csiangszuban, Csilin, Kuangtung, Jünnan és Hejlungcsiang tartományokban. Az áldozatok számát több mint 300 ezerre teszik.

Háromezerre teszik a keserves kínok között elpusztított áldozatok számátForrás: Arsmaki

A szennyezett területeken sokan kegyetlen kínok között haltak meg.

Az egység tevékenységét nagyjából sikerült titokban tartani,

mivel Japán 1945-ös kapitulációját követően Douglas MacArthur tábornok, a megszálló erők amerikai főparancsnoka a biohadviselés kutatási eredményeinek átadásáért cserébe garantálta a 731-es egység vezetőségének és egyéb tagjainak büntetlenségét.

Az amerikaiak a kísérleti eredményekért cserébe büntetlenséget biztosítottak a háborús bűnös japán orvosok számáraForrás: Unit 731

A lista közzétételét 2015-ben kérvényezték először. Az akkor nyilvánosságra hozott dokumentum jelentős részét azonban cenzúrázták.

Douglas MacArthur tábornok, az amerikai megszálló erők parancsnoka biztosított büntetlenséget a nácikhoz hasonló kegyetlen emberkísérleteket végzett japán orvosoknakForrás: Wikimedia Commons

Idén januárban újabb listát tettek közzé, rajta csaknem az összes érintett személy nevével és rangjával, azonban a személyes adatok egy részét továbbra is visszatartották.