A hidegháború alatt a britek annyira féltek egy szovjet atomcsapástól, hogy még 1972-ben titokban listát készítettek azokról a városokról, amelyeket a legnagyobb eséllyel érhet nukleáris támadás. A dokumentumot a brit Nemzeti Levéltár hozta nyilvánosságra.

A nyilvánosságra került lista alapján legnagyobb valószínűséggel az alábbi brit városokat ért volna nukleáris támadás: Glasgow, Birmingham, Liverpool, Cardiff, Manchester, Southampton, Leeds, Newcastle/Gateshead, Bristol, Sheffield, Swansea, Hull, Teesside, Coventry, Wolverhampton, Leicester, Stoke-on-Trent, Belfast, Huddersfield, Sunderland, Gillingham, Rochester, Chatham és Maidstone.

A jelentősebb városok mellett a lista további 14 kormányzati központot, 23 repteret, valamint 20 katonai központot és kommunikációs létesítményt is megjelöl lehetséges célpontként.

A lehetséges célpontokat mutató térképForrás: National Archives

Természetesen azt hozzá kell tenni, hogy a dokumentum a 70-es években készült, azóta a geopolitikai helyzet felborulása, valamint a nukleáris fegyverarzenál modernizálása miatt az egyes városok és létesítmények jelentősége alaposan megváltozott.

Ezek a korabeli helyzetet bemutató dokumentumok, a Nemzeti Levéltár által nyilvánosságra hozott más írásokhoz hasonlóan nem sok relevanciával bírnak napjainkban" – nyilatkozta a The Guardian magazinnak a brit Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Forrás: IFL Science