Súlyos fenyegetést jelent a szuperrezisztens gonorrhea baktérium

2018.04.21. 12:59

Orvosai szerint "nagy szerencséje volt" a brit férfinak, akinek sikerült meggyógyulnia a gonorrhea szuperellenálló baktériuma okozta fertőzésből - számolt be róla a BBC hírportálja.

Nem éri meg hűtlenkedni

Az eset "vészcsengőt jelent mindenki számára" - vélték a beteg orvosai, akik szerint a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktérium a jövőben gyakrabban okozhat betegséget.

A meg nem nevezett férfi a szuperrezisztens kórokozót Délkelet-Ázsiában kaphatta el,

ahol idén az év elején járt, és az úton szexuális kapcsolatba lépett egy helyi nővel, noha állandó partnere van Nagy-Britanniában.

A gonorrhea vagy tripper kórokozójának háromdimenziós képeForrás: LSHTM

Ez volt az első olyan eset, hogy a nemi úton terjedő gonorrhea nem reagált a szokásos első körben adott antibiotikumokra, ám azóta két újabb fertőzöttet jelentettek Ausztráliából. A most meggyógyult férfi betegsége a múlt hónapban derült ki. A gonorrhea kezelésére szolgáló leggyakoribb gyógyszerkoktél - az azitromicin és a ceftriaxon kombinációja -

nem segített a férfin

a brit egészségügyi szolgálat jelentése szerint.

Nem reagált a hagyományos antibiotikum-koktélra

A fertőzés részletes analízise alapján egy végső antibiotikumban - az ertapenemben - bíztak, ezzel kezelték ki végül a beteget.

Az egészségügyi szolgálat vizsgálatot indított a lehetséges további brit fertőzöttek megtalálására,

de megállapították, hogy a kór nem terjedt tovább, a férfi állandó partnere sem kapta el.

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi előForrás: ndependent Nurse

A két új ausztrál fertőzött közül az egyik szintén kapcsolatba lépett egy délkelet-ázsiai nővel, a másik azonban nem számolt be ilyesmiről. A gonorrheát (kankó, tripper) a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, védekezés nélküli szexuális aktussal terjed.

Intelligensen védekező baktérium

A WHO tavaly júliusban figyelmeztetett az új, minden kezelésnek ellenálló kórokozók megjelenésére.

A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is"

- mondta el akkor Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája.

A Délkelet-Ázsiából terjedő baktérium veszélyes ellenállást tanúsít az antibiotikumokkal szembenForrás: Kochphoto

A WHO becslései szerint évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK