Ebola vírussal fertőzte meg magát a magyar kutató

2018.04.21. 15:31

Továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki múlt pénteken egy állatkísérlet során Ebola vírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát, de a karantént még nem oldják fel, mert a lappangási idő 21 nap - hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában szombaton.

Állatkísérlet közben, véletlenül szúrta meg magát

A csatorna tudósítójának Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta, a 21. nap az utolsó, amikor az Ebola tünetei kialakulhatnak, de ha a 10. napig nem jelentkeznek a tünetek, nagy valószínűséggel nincs baj. Hozzátette, a kutatónak beadták a szükséges védőoltást, és jelenleg is vírusellenes kezelést kap.

Aki az ebolához hasonlóan fertőzőképes vírusokkal dolgozik, annak így fest a munkaruhájaFotó: Pesthy Gábor - Origo

A három hét alatt minden nap vért kell tőle venni - közölte a főorvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kommunikációs osztálya pénteken közölte az MTI-vel, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában múlt pénteken.

Az ebola vírus mikroszkópos képeForrás: AFP/DPA/Marcus Beck

Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén,

speciálisan kialakított egységben áll megfigyelés alatt,

az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek nála - írta közleményében az OKI.

Az Egészségügyi Világszervezetet is értesítették

Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek.

A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett

és az érintett laboratóriumi szakember megkapta.

Van már védőoltás az ebolavírussal szembenForrás: Handout

Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is. A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent". A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK