Elaltatták az első "trópusi jegesmedvét"

jegesmedve, Inuka, Szingapúr
(FILES) This file photo taken on April 13, 2018 shows polar bear Inuka sitting on a sand bed inside its enclosure at the Singapore Zoo. Inuka, the first polar bear born in the tropics, was put down on April 25, 2018 after a rapid decline in health, with Singapore Zoo mourning the loss of one of its best-loved animals. / AFP PHOTO / Roslan RAHMAN
Vágólapra másolva!
Elaltattál Inukát, az utolsó jegesmedvét, amely egy trópusi országban született. A 27 éves medvének nagyon sok betegsége volt.
Vágólapra másolva!

"Nehéz szívvel búcsúztunk el reggel szeretett öreg medvénktől, Inukától" - közölte szerdán Facebook-oldalán a szingapúri állatkertet üzemeltető Wildlife Reserves Singapore (WRS).

A medvét azért altatták el, mert állapota az orvosi kezelések ellenére is folyamatosan romlott. Inuka

ízületi gyulladásban, fogászati problémákban, visszatérő fülgyulladásban

és a korával járó általános izomsorvadásban szenvedett. Szőre zöldes árnyalatot öltött, vélhetően algásodás miatt.

Inuka már nagyon beteg volt Forrás: AFP/Roslan Rahman

A medve 1990-ben született, az első, trópusi országban (Szingapúr) fogságban született jegesmedveként. Szülei a Kanadából és Németországból származó Nanook és Sheba voltak. 27 évével jóval túlélte fajtársait, amelyeknek várható élettartama 15-18 év. Inuka hároméves volt, amikor a város egyik jelképévé választotta a Straits Times című lap.

2004-ben Inuka és anyja szőre zölddé kezdett válni, ekkor kritikus hangok

megkérdőjelezték a jegesmedvék trópusi területen tartásának etikusságát.

Az állatkert közlése szerint az elszíneződést alga okozta, a BBC pedig arról számolt be, hogy a medvék szőrét hidrogén-peroxiddal fehérítik ki az intézményben.

Inuka halálával lezárult a szingapúri állatkert fennállásának egyik fejezete, a WRS ugyanis 2016-ban döntést hozott arról, hogy nem importál többé jegesmedvét. A belső tárgyalások értelmében a jövőben a "trópusi vadvilágra és a veszélyeztetett dél-ázsiai fajokra fognak fókuszálni".