A világ leghosszabb pingvinmerülését rögzítették a Déli-sarkvidéken, a Ross-tengeren: egy császárpingvin egyetlen lélegzetvétellel 32,2 percet töltött víz alatt.

Fél kilométer mélyre is alábuknak a jeges vízben

Az állat öt perccel többet töltött víz alatt, mint az eddigi rekorder - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. A kizárólag a Déli-sarkvidéken élő császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) a világ legnagyobb és legnehezebb pingvinjei,

ráadásul a legjobb merülési képességekkel rendelkeznek:

akár 500 méter mélyre is képesek leúszni a világ leghidegebb és legkegyetlenebb vizeiben.

A császárpingvin a legnagyobb testtömegű pingvinfajForrás: Fine America Art

A rekordnak számító merülést akkor sikerült rögzíteni, amikor 2013-ban az állatok táplálkozási és merülési szokásainak jobb megértése érdekében 20 állatot jeladóval láttak el tengerbiológusok. A kutatást Kim Goetz, az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet szakértője, Gerald Kooyman, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet és Brigitte McDonald, a kaliforniai Moss Landing Tengeri Laboratórium munkatársa vezette.

A pingvinek kizárólag a déli féltekén, és néhány fajt leszámítva, az Antarktiszon élnekForrás: © Daniel Beltrá / Greenpeace/Daniel Beltra/Greenpeace/Daniel Beltra

Eredményeiket a Journal of Marine Ecology Progress Series című szaklapban most mutatták be.

Soha nem gondolták, hogy erre is képesek

Bár Goetz és csoportja a fiókát nevelő pingvinek viselkedését akarta tanulmányozni, véletlenül nem a megfelelő madarakat jelöltek meg:

húsz olyan állaton rögzítettek jeladót, amelyek az év nagy részét táplálékszerzéssel töltötték a távoli Ross-tengeren.

Goetz és társai felfedezték, hogy a császárpingvinek távolabbra úsznak és mélyebbre merülnek, mint azt valaha lehetségesnek gondolták.

Sokkal mélyebbre merülnek, mint ahogyan azt eddig feltételeztékForrás: Videoblocks

A tanulmányozott időszakban 273 és 9000 kilométer közötti távolságot tettek meg, és olyan merüléseket hajtottak végre, amelyek egy perc és 32,2 perc közöttiek voltak.

A pingvineknek legfeljebb nyolc percig lehet kényelmes a merülésForrás: Fine America Art

Goetz szerint a császárpingvinek fiziológiája alapján az állatok számára legfeljebb 8 percig lehet kényelmes a merülés,

ezután kifogynak az oxigénből, és az anaerob - oxigént nem igénylő - rendszer lép működésbe. Az ilyen jellegű mozgás után hosszabb pihenési szakaszra van szükség.

Egyelőre még nem tudni, hogy mi az oka az extrém merüléseknek

"Még mindig nem tudjuk, hogy azért merülnek mélyebbre, mert nehezebbé válik számukra táplálékhoz jutni, vagy mert valamilyen oknál fogva letérnek a tervezett útról, nem találnak léket a jégen, és amíg nem találnak rést, addig nem tudnak feljönni levegőért" - mondta Goetz.

A hosszú ideig tartó mélymerülések teljesen legyengítik az állatokatForrás: Fine America Art

"Ha egy állat mélyebbre megy és teljesen kimeríti magát, felhasználva minden oxigénjét, hogy lejusson, az általában azért van, mert megéri" - tette hozzá.

Nem tudni, hogy mi viszi a madarakat fél kilométer mélyre, a jeges vízbenForrás: Videoblocks

A madarakra felhelyezett jeladók nagy része 2013 márciusa és az év vége között

több mint 96 ezer merülést rögzített.

Goetz elmondta, a kutatás következő szakaszában azt tervezik, hogy kamerákat helyeznek el az állatokon, hogy lássák is, mit csinálnak a jég alatt - mire vadásznak, amiért megéri ekkora erőfeszítést tenni.