A szódabikarbóna segíthet az autoimmun betegségek legyőzésében

2018.04.27. 10:29

A szódabikarbóna vizes oldatának napi fogyasztása csökkentheti az autoimmun betegségeket kísérő gyulladást egy új tanulmány szerint.

A Georgiai Egyetem augustai orvosi karának kutatói a Journal of Immunology című szaklap aktuális számában tették közzé eredményeiket arról, hogy az olcsó, recept nélkül kapható savlekötő arra késztetheti a lépet, hogy gyulladásgátló környezetet alakítson ki - írja az MTI.

Azt mutatták ki, hogy amikor patkányok vagy egészséges emberek vízben oldott szódabikarbónát (nátrium-hidrogénkarbonát) ittak, a lépet borító, úgynevezett mezoteliális sejtek azt közvetítették az öklömnyi szervnek, hogy nincs szükség védekező immunválaszra. Nagyon valószínű, hogy ez egy hamburger, tehát nem bakteriális fertőzés - valami ilyesmi lehet az üzenet" - mondta Paul O'Connor, a kutatás egyik résztvevője.

A mezoteliális sejtek alkotják a legtöbb belső szerv külső felszínét borító hártyát. Nagyjából egy évtizede felfedezték, hogy ezek a sejtek nemcsak attól védik a szerveket, hogy egymást dörzsöljék, hanem más védő tevékenységet is folytatnak. Kis "ujjaikkal" érzékelik a környezetüket és értesítik a szervet, hogy behatoló van a közelben, immunválaszra lesz szükség. A lépnek - amely az immunrendszer része, egyes fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok itt tárolódnak - azt az üzenetet "küldi" a szódabikarbóna, hogy nincs értelme az immunválasznak.

Az oldat ivása hat a lépre, úgy véljük, ez a mezoteliális sejtek útján történik" - tette hozzá O'Connor.

5 DIY trükk a mitesszerek ellen szódabikarbónaForrás: Thinkstock

Az acetilkolin nevű kémiai hírvivő útján folytatott "kommunikáció" gyulladásgátló környezetet eredményez a tudósok szerint. Kéthetes szódabikarbóna-kúra után a lépben, a vérben és a vesében az immunsejtek populációja megváltozott: a kúra elején több volt a gyulladást okozó M1, a kúra végén a gyulladásgátló M2 elnevezésű makrofág sejt.

A terápia biztonságosnak tűnik, mivel "nem kapcsol sem be, sem ki semmit, csak a szerveket a gyulladást elősegítő működéstől a gyulladásgátlás felé irányítja" a tanulmány szerint.