Az Oroszország Északi-sarkvidékének gleccsereit vizsgáló geofizikusok kimutatták, hogy a jégtömeg esetében az elmúlt évtizedben csaknem kétszer akkora volt a jégveszteség, mint az előző hatvan évben.

Sokkal gyorsabban változik a sarkvidék, mint a világ más tájai

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsoport a Barents- és a Kara-tengeren elterülő Ferenc József-földre összpontosította kutatásait, a szigetcsoportról készült nagyon nagy felbontású műholdfelvételeket elemezve.

A sarkköri területeken évről évre nagyobb mértékű a jégolvadásForrás: Norsk Polarinstitutt/Gerland, Sebastian

"A gleccserek mind kiterjedésüket, mind vastagságukat tekintve zsugorodnak. Tanúi vagyunk a jégveszteség közelmúltbeli növekvő felgyorsulásának, ha azt összehasonlítjuk a hosszú távú jégveszteséggel. A korábban véltnél jóval gyorsabban változik a jégtömeg.

A jég zsugorodásának beláthatatlan ökológiai hatásai lehetnekForrás: Elter Tamás archívuma

A hőmérsékletemelkedés gyorsabban változtatja meg az Északi-sarkvidéket, mint a világ bármely más részét" - idézte Whyjay Zhenget, a Cornell Egyetem geofizikusát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az óceán hőmérsékletváltozása komoly kockázati tényező

1953 és 2010 között évente átlag 18 centimétert veszített kiterjedéséből a jégtömeg.

2011 és 2010 között évente 32 centimétert, ami évi 4,43 gigatonna vizet jelent - közölte a kutató.

Jégtáblák a Barents-tengerenForrás: Npolar

Ekkora víztömeg a New York államban lévő 50 kilométer hosszú Cayuga-tó vízszintjét 25 méterrel emelné meg, elöntve a térségbeli Ithaca és Seneca Falls városokat - magyarázta.

Az Északi-sark az elmúlt évtizedekben melegszik, de a gleccserek különbözőképpen reagálnak a felmelegedésre.

Az Észak-Kanadában végzett korábbi kutatások azt mutatták, hogy a térség gleccserei gyorsabban zsugorodnak, mint az észak-oroszországiak.

Nyáron a Barents-tenger sarkköri vidéke teljesen jégmentessé válikForrás: International Sputnik

A Ferenc József-föld gleccsereinek gyorsabb zsugorodása 2011-2015-ben valószínűleg az óceán hőmérsékletének megváltozásához köthető - mondta Matt Pritchard, a Cornell Egyetem professzora.