Hajóroncsokra bukkantak a rejtélyes sorsú utasszállító helyett

2018.05.04. 14:11

Szenet szállító angol kereskedelmi hajóké lehetett az a két 19. századi roncs, amelyet az Indiai-óceán mélyén a Malaysia Airlines légitársaság 2014-ben eltűnt utasszállító repülőgépének felkutatását célzó művelet során találtak.

Közel négy kilométeres mélységben fedezték fel a roncsokat

A hajók vélhetően robbanás következtében süllyedtek el - közölte a Perthben lévő Nyugat-ausztráliai Múzeum. A roncsok a kontinens nyugati partvonalától 2300 kilométerre a tengerfenéken, 3700, illetve 3900 méter mélyen, egymástól 36 kilométer távolságra fekszenek.

A Malaysia Airlines MH 370-es járata 2014. március 8-án rejtélyes körülmények között tűnt el az Indiai-óceán felettForrás: Nuwan

Még 2015-ben fedezték fel a roncsokat, egy évvel azután, hogy 239 emberrel a fedélzetén rejtélyes módon eltűnt egy malajziai utasszállító repülőgép.

Az elmúlt időszakban merülőszondák, vízalatti drónok segítségével alaposan átvizsgálták a leleteket,

a kutatás eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Speciális mélytengeri robotkamerákkal pásztázták át a lezuhanás feltételezett körzetétForrás: Dawn

Felvételeket készítettek a roncsokról és mintát vettek a szénből. Az elemzés szerint valószínűleg Nagy-Britanniából szállították a rakományt.

Az eltűnt maláj gép sorsa továbbra is ismeretlen

A szakértők feltételezése szerint a hajók robbanás következtében süllyedtek el, ez akkoriban nem volt szokatlan. Valószínűleg a teljes legénység életét vesztette.

Abban nem biztosak a kutatók, hogy mely hajókról van szó pontosan.

A két roncs egyike valószínűsíthetően a fedélzetén 28 matrózzal 1883-ban elsüllyedt, Angliából Indiába hajózó West Ridge, a másik vagy a W. Gordon, vagy a Magdalana lehetett.

A West Ridge  feltételezett roncsának szonárképeForrás: Dawn

A W. Gordon Skóciából Ausztráliába tartó útján tűnt el 1877-ben tízfős legénységével,

a Magdalana Walesből Indonéziába haladva veszett el 1882-ben. A West Ridge vasból épült, a másik hajó pedig fából. Utóbbi mintegy 225-800 tonnát nyomhatott, és teljesen megsemmisült, csak a szénrakományának és néhány fémtárgyának maradványa maradt meg.

A 19. század második felére jellemző hibrid, gőzgépes és vitorlával is felszerelt csavarhajtású hajó képeForrás: Wrecksite of the World

Az 1000-1500 tonnás West Ridge jobb állapotban maradt meg:

épen fekszik a tengerfenéken, korlátjainak nagy része és szerkezete is látható.

Az MH 370-es járat utáni keresést eredménytelenül zárták leForrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Az eltűnt malajziai repülő utáni keresést több mint egy éve eredménytelenül lezárták. Az MH370-es gép 2014 márciusában Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útján eltűnt a radarok képernyőjéről. Az eltűnés oka egyelőre ismeretlen.