Kis híján belehalt a körömrágásba a fiatal férfi

Dr.Life Egy csúnya, rossz szokás, amely akár meg is betegíthet: így szokj le a körömrágásról
Vágólapra másolva!
A körömrágás egy olyan tevékenység, amibe általában nem szoktak belehalni az emberek. Egy 28 éves brit férfinak azonban majdnem sikerült.
Vágólapra másolva!

Luke Hanoman a rossz szokás rabja volt, és ez majdnem az életébe került: életveszélyes állapotban, vérmérgezéssel (szepszissel) került kórházba. A körömrágás közben ugyanis egy apró bőrdarabot is leszakított az ujjáról.

– nyilatkozta Hanoman a The Sun magazinnak. Kis idő elteltével viszont megjelentek az első tünetek: láz, hidegrázás, izzadás. Először azt hitte influenzás lett és a hétvégi pihenéssel kikúrálhatja magát. Nem így történt. Ujja megduzzadt, és kibírhatatlanul lüktetni kezdett.

Amikor Hanoman péntek éjszaka aludni ment, és másnap nem ébredt fel az ébresztőóra csörgésére sem, édesanyja felhívta az Országos Egészségügyi Szolgálatot (National Health Service). A szimptómák ismertetése után a fiatalember hamar a sürgősségi osztályon találta magát.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Létfontosságú az időben megkezdett kezelés

A férfit a kórházban megfigyelés alatt tartották, és négy napon keresztül antibiotikumos kezelést kapott. Szerencsére az életmentő terápiát épp időben végezték el, így a páciens végül felgyógyult, az orvosok szerint ugyanakkor szerencsésnek érezheti magát, hogy életben maradt.

Habár Hanoman esete rendkívül ritka, szepszist és szeptikus sokkot bármely fertőzés kiválthat. Valójában nem is a fertőzés az, ami az életveszélyes állapotot okozza, az immunrendszer válasza csúszik ki a kontroll alól.

Normális esetben az immunrendszer megakadályozza, hogy a fertőzés a test más részeire is tovaterjedjen. Ha azonban az infekció különösen súlyos, még az előtt továbbterjedhet, hogy az immunrendszer helyben megfoghatná. Ennek következtében

az immunrendszer túlpörög, a gyulladás pedig az egész testben szétterjed.

Ha időben közbeavatkoznak az orvosok, a páciens antibiotikummal meggyógyítható.

Világszerte évente 30 millió szepszises esetet regisztrálnak az orvosok, az áldozatok száma eléri a 6 milliót is, ez azonban csak óvatos becslés.

Forrás: IFL Science