Háromdimenziós pontfelhőt készítettek egy ősi bronzszekérről Kínában

Vágólapra másolva!
Háromdimenziós pontfelhőt készítettek kínai kutatók egy több mint kétezer éves bronzszekérről.
Vágólapra másolva!

A 2016 szeptemberében indult projekt keretében a kutatók háromdimenziós lézerszkennert - ez a kibocsátott lézerfény visszaérkezési idejét mérve számolja ki a visszaverődési pontok távolságát - használva gyűjtöttek be 51 gigabájtnyi adatot a szekérről.

A módszer lehetővé tette a szakemberek számára, hogy rendkívül pontos adatokat gyűjtsenek, továbbá, hogy ne kelljen hozzányúlniuk az értékes lelethez.

"Az adatok a segítségünkre lesznek a további kutatásokban, egyebek között a digitális restauráció terén" - mondta Ma Seng-tao, a birodalomalapító kínai császár, Csin Si Huang-ti mauzóleumánál lévő múzeum munkatársa.

A Csin-dinasztia idejéből (i. e. 221-207) származó bronz szekeret 1980 decemberében tárták fel az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban lévő mauzóleumnál. A járműnek két kereke van, 1241 kilogrammot nyom és annak idején négy ló húzta.

A szakemberek szerint a pontfelhő-módszer várhatóan segíteni fogja a régészeti kutatásokat, a nagy precizitást igénylő restaurálási munkálatokat és a kiállításokat.