A dél-perui nazca kultúra pazar tárgyi emlékeit, kultikus sírmellékleteit mutatja be a bonni Szövetségi Műcsarnok (Bundeskunsthalle) csütörtöktől.

Szeptember 16.-ig lesz megtekinthető a páratlan kiállítás

A mai Peru déli részének pusztaságaiban élt nazcák legnagyobb örökségét azok a gigantikus rajzok jelentik,

amelyek az UNESCO világörökségek listájára is felkerültek.

A Nasca - Im Zeichen der Götter (Nazca - Az istenek jegyében) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be, melyek betekintést nyújtanak a kultúra utáni kutatás jelenlegi állásába.

A dél-perui  híres Nazca-fennsík, a hatalmas geolifák páratlanul érdekes terepeForrás: Wikimedia Commons

A tárlat limai és zürichi múzeumok közös projektje, szeptember 16-ig látható Bonnban. "A világ legszárazabb sivatagaiban éltek - és zenéltek" - mondta Cecilia Pardo Grau, a kiállítás egyik szervezője.

Hatalmas spirál a Nazca-vonalak területérőlForrás: Flickr/iheartpandas

Mivel nem maradtak fenn írásos emlékek, a sírokban talált leletek mesélnek az emberekről,

akik az i.e. 200-től az i.sz. 650-ig az andokbeli ország déli részén éltek. Mivel hittek a halál utáni életben, pazar módon látták el halottaik sírját.

A gigantikus rajzok alkotják a nazcák legnagyobb rejtélyét

A régészek az egyik sírban mintegy 50 sírmellékletet találtak. A múmiákat hagymaszerűen bugyolálták több réteg textíliába, az anyagokat a száraz levegő konzerválta.

A Nazca-fennsík száraz éghajlatának köszönhetően a nazca kultúra idején eltemetett holttestek többsége mumifikálódottForrás: El Comercio/Dante Piaggio

Több száz éven át megőrződött számtalan gazdagon díszített edény, váza és csésze is.

A nazca kultúra képi nyelve viszonylag egyszerű: a két kiöntővel rendelkező üveg tengeri malacot formáz, egy fogóval ellátott edény madarat, egy keskeny váza kukoricanövényt.

A tárgyi emlékek gazdag kultúráról tanúskodnakForrás: Wikimedia Commons

A nazcák legnagyobb rejtélye a sivatag talajában megőrződött gigantikus rajzok,

amelyek több mint 500 négyzetkilométeres területre terjednek ki. A vonalak közül néhány felismerhetően állatokat - kolibrit, pókot és majmot - ábrázol, míg a legtöbb földvéset - geoglifa - szimmetrikus.

Nem azért készültek a geoglifák, hogy megtekintsék

A rajzok egészét csak 1930-ban, a légi forgalom megnövekedésével észlelték. A legnagyobb ismert alak egy trapéz, amely 1,9 kilométer hosszú.

Az egyik leghíresebb geoglifa, a "kolibri" légi felvételen kirajzolódó képeForrás: Origo

A régészek biztosak abban, hogy a rajzok nem azért készültek, hogy megtekintsék, hanem hogy bejárják őket.

A Bundeskunsthalle szerint az emberek ezeket körbejárták, a képeket rituálisan taposták ki. Ehhez biztosan zenéltek: nincs még egy kultúra az Andokban, amely olyan sok hangszert hagyott volna hátra, mint a nazcák.

Festett nazca kerámiaForrás: Go2Peru

A kiállításhoz drónokkal járták be a pusztaságot, az általuk készített képek modellekre vetítése révén, 3D-s szemüvegek segítségével a látogatók virtuálisan körberepülhetik a vidéket.