A vörösvérsejtek felszínén található egyik transzportfehérje új változatára bukkantak az MTA-TTK Enzimológiai Intézet és az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet kutatói, akiknek felfedezése a rák és a köszvény kezelésében is új eredményeket hozhat.

Megtalálták a fontos fehérje természetes variánsait

Az ABCG2 nevű fehérje szerepet játszhat a köszvény kialakulásában, valamint a rákos daganatok gyógyszer-rezisztenciájában - áll a Magyar Tudományos Akadémia MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

Egy fehérje komplex szerkezeteForrás: Wikipedia

A kutatók kifejlesztettek egy egyszerű, ujjbegyszúráson alapuló módszert

a vörösvértestek felszíni fehérjéinek mennyiségi meghatározására, amely segíthet a betegségekre való hajlam és a gyógyszerek káros mellékhatásainak előrejelzésében.

A felfedezés új lehetőséget teremt a tumoros megbetegedések kezelésébenForrás: AFP/Philippe Huguen

Az ABCG2 fehérje az ABC transzporterek családjába tartozó, a sejtek külső felszínén elhelyezkedő membránfehérje. Az MTA-TTK Enzimológiai Intézetében Sarkadi Balázs és Homolya László vezetésével, valamint az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézetben Poór Gyula vezetésével dolgozó kutatócsoportok

a vörösvérsejtek membránját vizsgálva találták meg a fehérje olyan természetes variánsait,

amelyek következtében a membránba nem megfelelő mennyiségű ABCG2 fehérje jut ki.

Ez a fehérje felel a ráksejtek rezisztenciájáért

A vizsgálatok fontosságát hangsúlyozza, hogy a fehérje a szervezet számára káros anyagokat transzportál a külvilág felé, ezzel megóvva az emberi testet a toxikus hatásoktól.

Ugyanez a fehérje viszont a rákos daganatok gyógyszer-rezisztenciájában is szerepet játszik.

 

Egyszerű módszerrel történik a mintavétel (a kép illusztráció)/ BSIP/Tirot

A magas húgysavszint az ízületekben felhalmozódó húgysavkristályok miatt köszvényt, az ízületek fájdalmas, gyulladásos betegségét okozza,

amely a nyugati populáció egy-két százalékát érinti.

Kiderült, hogy a húgysav is az ABCG2 fehérje által transzportált egyik káros anyag, amelyet a fehérje a vesén és a beleken keresztül távolít el a szervezetből.

A fehérje viszont a rákos daganatok gyógyszer-rezisztenciájában is szerepet játszik (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Így az ABCG2 fehérje mutációjának szerepe a köszvény kialakulásában, de az általános gyógyszeranyagcserében is kiemelkedően fontos kutatási területté vált.

Új diagnosztikai módszerek egyszerű eljárással

A kutatócsoport kifejlesztett egy olyan szabadalmazott módszert is, amelynek segítségével egy ujjbegyszúrást követő rövid analízissel a vörösvértestekben számos membránfehérje szintje pontosan meghatározható. Ennek az eljárásnak a segítségével sikerült az ABCG2 variánsait,

többek között egy eddig nem ismert, új mutációt azonosítani,

amelyet a magyarországi populáció nagyjából egy százaléka hordoz.

VörösvértestekForrás: AFP/SPL

További sejtbiológiai és számítógépes vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy ez az aminosavcserével járó mutáció nagy valószínűséggel a fehérje átíródását vagy feltekeredését zavarja meg. A kutatók az egyszerű módszerrel új diagnosztikai eljárásokat dolgoznak ki, amelyek a betegségekre való hajlam és a gyógyszerek káros mellékhatásainak előrejelzését is szolgálhatják.

(Forrás: MTI - MTA)