Egy versenyló lenyomatára bukkantak Pompeji közelében

Pompeji, ló
A most feltárt versenyló-maradványok
Vágólapra másolva!
Egy versenyló lenyomatára bukkantak több régészeti lelet között a pompeji régészeti parkon kívül. A területen, ahol korábban gyakran végeztek illegális ásatásokat, ezúttal egy egész istállót fedeztek fel, benne lovak maradványaival.
Vágólapra másolva!

Láthatóvá vált egy bal oldalán fekvő ló lenyomata, az állatot vélhetően futás közben érte a halál a Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörésekor. A lenyomatot egy villa maradványainál fedezték fel, ahol egy faágy, kancsók és más tárgyak részeit is megtalálták. A ló és a villa tulajdonosa patrícius volt, a nemesi uralkodó osztály tagja.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter különlegesnek nevezte a leletet és bejelentette, hogy tovább folytatják a területen az ásatásokat.

A most feltárt versenyló-maradványok Forrás: NOTIMEX/Especial

Az Európai Bizottság 2013-ban 105 millió eurós (33 milliárd forintos) támogatást ítélt meg a pompeji romváros pusztulásának megakadályozására.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a vulkánkitörés során, amikor maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.