Vágólapra másolva!
Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az Egyesült Államok texasi partvidékén, a Mexikói-öböl vize minden idők legmelegebbje, 30 Celsius-fokos volt az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet (NCAR) új elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

Egyre több túltöltött trópusi viharral kell számolni

Az amerikai kutatók az óceánok vízhőmérsékletének megfigyelésére használt Argo-hálózat és a NASA műholdas adatait elemezve megállapították,

hogy a normálisnál melegebb körülmények túlfűtötték a trópusi vihart,

óriási páratartalommal táplálták, és amikor az Houston közelében lelassult, a hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre.

Harvey Forrás: NASA

"Először sikerült kimutatnunk, hogy a szárazföldre lezúdult eső mennyisége megegyezik a szokatlanul meleg óceánból elpárolgott víz mennyiségével. Mivel a klímaváltozás miatt az óceánok vize melegszik, több Harveyhoz hasonló túltöltött trópusi viharral kell számolnunk" - mondta Kevin Trenberth, az intézet kutatója, az Earth Future című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Rekordnak számít a tavalyi harmincfokos felszíni vízhőmérséklet

Bár a 2017-es hurrikánszezon igen mozgalmas volt, a Harvey mind helyileg, mind időben többé-kevésbé izolált maradt, egyedül mozgott a Mexikói-öböl nyugodt vizei fölött.

A Mexikói-öbölfelszíni vizeinek hőmérséklete tavaly harminc fokra melegedett fel Forrás: Wikimedia Commons

Ez tette lehetővé, hogy Trenberth és kollégái részletesen tanulmányozhassák, hogyan táplálta az 1488 kilométer széles óceáni medencében felgyülemlett meleg a trópusi vihart. A kutatócsoport összevetette a Mexikói-öböl vize 160 méternyi felső rétegének a hurrikán előtti és utáni hőmérsékletét, és megmérte a szárazföldre lezúdult csapadékmennyiséget.

Pusztító mennyiségű csapadék zúdult le a túltelített trópusi viharból Forrás: Public Domain/Staff Sgt. Daniel Martinez

A trópusi vihar elvonulása előtt a víz felszín közeli hőmérséklete 30 Celsius-fok volt,

az elvonulás után még mindig 28,5 Celsius-fok. (A hurrikánok kialakulásához 26 Celsius-foknál melegebb hőmérséklet szükséges.)

A hurrikán pusztító erejét az óceán meleg vize táplálta

Amikor a Harvey lecsapott a szárazföldre, karjai még mindig az óceán fölött voltak, azaz erőt merített a Mexikói-öböl még mindig meleg vizéből.

A Harvey-hurrikán kiterjedése és szerkezete Forrás: NOAA

- hangsúlyozta Trenberth.

A trópusi viharok a légkör legösszetettebb rendszerinek számítanak Forrás: NASA

A kutatók megmérték, hogy a párolgás miatt mennyi hőt veszített az óceán vize,

amikor a trópusi vihar áthaladt az öböl fölött, és hogy az elpárolgott víz mekkora mennyiségű csapadékká vált a szárazföld fölött.

A trópusi vihar tombolásától megrongált hajók egy texasi kikötőben Forrás: Public Domain/Malcolm Mcclendon

Összevetve a két mérést, azt találták, hogy azok megegyeznek. A Harvey hurrikán Texas és Louisiana államokban pusztított, és több mint 80 ember életét követelte.