Az Europa gejzírkitöréseit először mintegy két éve észlelték a Hubble űrtávcső felvételein. Azóta a Galileo űrszonda is megerősítette, hogy vízpára tör fel a jéggel borított óceán mélyéből, írja a Nature Astronomy folyóiratban e héten megjelent tanulmány.

Ez azért jelentős eredmény, mert nem kell a holdat borító jég alá fúrni ahhoz, hogy mintát vehessünk a felszín alatt húzódó folyékony óceánból.

A kilövellt vízpára révén az óceánt alkotó anyagok jutnak a magasba, amelyből a hold körül keringő szonda is képes mintát venni „az óceán mélyéről". Megfelelő műszerekkel ezekből a mintákból kimutatható az Europa felszíne alatt esetleg rejtőző életet.

A Jupiter holdja, az EuropaForrás: NASA

Ha az élet után szeretnénk kutatni a Naprendszeren belül, az Europa óceánja ígérkezik a legmegfelelőbb helynek erre – mondta Geoff Yoder, a NASA Tudományos küldetések igazgatóságának helyettes vezetője egy korábbi sajtóközleményben.

Az Europa gejzírjeinek művészi ábrázolásaForrás: NASA/ESA/K. Retherford/SWRI

A NASA 2022-ben tervez műholdat indítani az Europa közelebbi megvizsgálásra. Ez a misszió eldöntheti a kérdést: van-e élet a hold tengerében.