Ha növekszik egy ország gazdasága, növekszik az erdőterületeinek nagysága is - erre a következtetésre jutott egy finn tanulmány.

Vilma Sandström, a Helsinki Egyetem munkatársa és kollégái megvizsgálták, milyen tényezők befolyásolják az erdők területének zsugorodását vagy növekedését a világ különböző területein. Eredményeiket a Plos One szaklapban mutatták be.

A kutatók az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1990 és 2015 közötti, erdőterületekről szóló adatait használták fel. Ezek 130 országról szolgálnak információval, melyekben a világ összes erdőterületének háromnegyede található. Ezeket a statisztikákat egyeztették környezeti körülményekkel és szocioökonómiai tényezőkkel.

Az erdőterület változása jelentős mértékű összhangot mutatott egy adott ország gazdasági helyzetével: 1990 és 2015 között az erdők állománya évente 1,31 százalékkal növekedett a magas jövedelmű országokban és 0,5 százalékkal a közepes jövedelmű országok felső kategóriájában. A közepes jövedelmű országok alsó kategóriájában 0,29 százalékkal csökkent, az alacsony jövedelmű országokban pedig 0,72 százalékkal esett vissza az erdőterületek mérete.

TölgyesForrás: Elter Tamás

Hasonlóan erőteljes összefüggés figyelhető meg a várható élettartamot és a képzettséget is magában foglaló fejlettségi indexszel (Human Development Index - HDI).

"A magasan fejlett országok modern mezőgazdasági módszereket használnak a jó területeken, és a marginális területeket meghagyják az erdők terjeszkedése céljából. Az ipari országok befektetnek fenntartható erdőgazdálkodási és természetvédelmi programokba" - írják a szakértők.

Ugyanakkor elismerik azt is, hogy a gazdagabb országok a szegényebbekből szerzik be a nagy területigényű élelmiszereket és más javakat.

A kutatók nem találtak egyértelmű statisztikai összefüggést a hőmérséklet növekedése és az erdők kiterjedése között - legalábbis Európán kívül.

Az erdők a klímaváltozás korában nagy jelentőséget kapnak, hiszen megkötik a üvegházhatású szén-dioxidot. "Sajnos folytatódik a biológiai szempontból gazdag erdők kitermelése. Az új, kiterjedt területek kevésbé sokszínűek, különösen ott, ahol ültetett monokultúrákból állnak" - írják a trópusi esőerdőkről a tudósok.

A FAO adatai szerint a Föld erdőterületeinek mértéke 1990-től 2015-ig 3 százalékkal csökkent.