Nyolcvankét éves korában elhunyt Csao Kang-min kínai régész, a 2200 éves agyaghadsereg felfedezője - jelentette a kínai állami média.

Csao Kang-min volt az első régész, aki megállapította, hogy az 1974-ben kutat ásó földművesek által fellelt égetettagyag-darabok a Csin-dinasztia korából származnak. Ő volt az első, aki ásatásokat végzett az ország északi részében fekvő Sanhszi tartománybeli helyszínen.

Csao május 16-án hunyt el, haláláról péntek este számolt be a Zsenmin Zsipao, a Kína Kommunista Párt lapja. Hszian városában mintegy 8000 égetett agyagból készült harcos került elő. A szobrokat időszámításunk előtt 250 táján készítették. Kínai első császárának, Csin Si Huang-tinek a sírját őrizték, aki időszámításunk előtt 210-ben halt meg az után, hogy egyesítette az országot.
Évente turisták százezrei látogatnak el az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre. A kínaiak az agyagkatonákat ezeréves civilizációjuk egyik jelképének tekintik, akárcsak a lőpor vagy a papír felfedezését.

agyaghadseregForrás: Wikimedia Commons

Amikor 1974-ben a földművesek megtalálták a sírt Hszianban, riasztották Csao Kang-mint, aki akkoriban a korszakkal foglalkozó egyik múzeum kurátora volt. Egy másik vezetővel együtt mentünk a helyszínre. Nagyon izgatottak voltunk, úgy tekertük a kerékpárt, hogy úgy tűnt, mintha repülnénk" - írta a régész 2014-ben az Agyaghadsereg Múzeuma honlapján megjelent cikkében.

Csao megkérte a földműveseket, gyűjtsék össze az agyagmaradványokat, és helyezzék el három teherautóban, amely a múzeumába szállította őket. Ezekből a - gyakran körömnyi nagyságú - darabokból kezdte meg összerakni a szobrokat a cikk szerint. Ez már a kínai kulturális forradalom időszakának a vége volt, de sokan még ellenezték a régi tárgyak restaurálását. Úgy döntöttünk, hogy titokban tartjuk a dolgot" - írta a régész.

A Hszinhua kínai hírügynökség egyik jelentése mégis riasztotta a hatóságokat. Régészekből álló csapatot küldtek, hogy segítsenek Csao munkájában. A kínai államtanács később mégis elismerte, Csao Kang-minnek köszönhető a gondosan megmunkált katonák, íjászok, hajtók felfedezése.