A tizenhatodik században azok a nők lehettek a legsikeresebbek, akik szépségét intelligencia is kísérte, és mindkét tulajdonságukat ügyesen használták. Diane de Poitiers hírnevét II. Henrik francia királyra gyakorolt hatásának köszönhette. A korát messze megelőző lelkes feminista nagyon is tudatában volt saját értékeinek.

Ravasz nőként a politikai cselszövés világában

Bájjal, szépséggel, kedvességgel, és némi bujasággal elcsavarni egy király fejét nem volt igazi kihívás a tizenhatodik századi francia udvarban. Ám megtartani az uralkodó érdeklődését és befolyást, rangot és birtokokat szerezni a szeretőjeként, már annál nagyobb feladatnak bizonyult.

Diane de Poitiers a 16. század legsikeresebb kegyencnője szépségét és ravaszságát kihasználva jutott a legmagasabbra a királyi udvarbanForrás: Ben Mark Holzberg/The CW

Diane de Poitiers, a rangos családból származó, intelligens, művelt és szenvedélyes asszony

vitathatatlan érdemeket szerzett a politikai cselszövés világában,

és ezek a készségek bizony gyakran a túléléshez voltak szükségesek az intrika, a mérgek, és az udvari rosszindulat korában.

II. Henrik francia királyForrás: Wikimedia Commons

II. Henrik francia király szeretőjeként Diane jelentős befolyást szerzett a francia udvarban,

ám hatalma a királyéval együtt hullt a porba, amikor az uralkodó egy halálos balesetben elhunyt. A nagyvilági főrangú asszony élettörténete mégis különleges és figyelemreméltó a mai kor embere számára is.

Gyorsan jutott fel nagyon magasra

Diane 1499 szeptemberében egy arisztokrata, Jean de Poitiers legidősebb lányaként látott napvilágot a franciaországi Saint-Vallier faluban. Estoile vikomtjának gyermekeként 15 éves korában feleségül ment a párizsi Hôtel des Bourbons-ban Louis de Brézéhez, Maulévrier grófjához, Normandia kegyurához, aki VII. Károly francia király unokája volt.

Diane de Poitiers-t Louis de Brézé Normandia kegyura vette nőülForrás: Geni.com

A férfi nem mellesleg a francia reneszánsz fejedelem, I. Ferenc király udvarában szolgált,

aki uralkodásával a következő kétszáz évre letette az abszolutizmus alapköveit. I. Ferenc szívesen tartózkodott a Loire menti birtokán, amely kitűnő adottságú vadászati hely volt.

I. Ferenc francia királyForrás: Wikimedia Commons

Louis de Brézével megkötött házasság révén Diane elnyerte a Valentinois hercegnéje címet is. Két leányuk született, Françoise és Louise de Brézé. Férje 1531-ben azonban elhunyt, így Diane 31 évesen özvegységre jutott.

Átgondolt taktikával került a király közelébe

Férje halála után Diane azonnal munkához látott. A hagyományos gyakorlattal ellentétben magához vette az elhunyt Louis de Brézé címeit. Így kaparintotta meg többek között a Normandia udvarmestere (a király által kinevezett tisztviselő) rangot.

Ez az ügyes akció pedig már jól bizonyította Diane ravaszságát,

amire a későbbiek folyamán bizony nagy szüksége volt.

Diane híres volt a szépségéről és az intelligenciájáról (egykorú portré)Forrás: History Today

Amikor először lépett be a francia királyi udvarba, még csak egy lehetett a sok hatalomra éhes nő között. Eleinte Savoyai Lujzát, I. Ferenc francia király anyját szolgálta.

Nem bizonyított, hogy Diane I. Ferencnek is szeretője lett volnaForrás: Pinterest

Néhány történész szerint Diane eközben az uralkodó szeretőjévé vált,

de ez, meggyőző bizonyítékok híján, csupán megalapozatlan történelmi pletykának tekinthető.

A király a kedvenc szeretőjének ugyanis Anne de Pisseleu-t, d'Étampes hercegnéjét tette meg.

Anne de Pisseleu, I. Ferenc király szeretőjeForrás: Pinterest

Amikor 1530-ban a jövőbeli II. Henrik és bátyja visszatért Franciaországba (több éven keresztül túszként tartották fogva őket V. Károly, a német-római császár és spanyol király udvarában) Diane-t kinevezték a fiatalabb herceg oktatójának.

V. Károly német-római császár és Izabella császárnéForrás: Wikimedia Commons

Időközben a fiatal Henrik herceg beleszeretett a nála húsz évvel idősebb mentorába.

A királynénál is nagyobb befolyással rendelkezett

Bár Henrik megtartotta királyi hercegi kötelezettségeit és 1533-ban feleségül vette Medici Katalint, Diane továbbra is mellette maradt a következő 25 évben, egészen a haláláig.

Medici KatalinForrás: Wikimedia Commons

Ráadásul a szerető befolyása jócskán meghaladta a királyné hatáskörét.

Henrik többek közt Diane-nak ajándékozta a koronaékszereket, valamint Chenonceau impozáns kastélyát.

Chenonceau impozáns kastélyát is Diane-nak ajándékozta a szerelmes királyForrás: Wikimedia Commons

Szépségét több festmény is megörökítette. Eredetileg valójában nem Henrik örökölte volna a francia trónt, hanem bátyja, III. Ferenc. Amikor azonban a trónörökös 1536-ban váratlanul meghalt, Henrik lépett a helyébe.

III. FerencForrás: Reign CW Wiki - Fandom

Diane ravaszan a háttérben maradt és nem szólt bele az állami ügyekbe.

Ehelyett inkább csendben tovább növesztgette nem csak a saját vagyonát,

hanem befolyását kihasználva, családja és barátai anyagi helyzetét is igyekezett jelentősen javítani.

A királyi szerető hercegnői ragra emelkedik

Bár Diane eleinte osztozott az udvar figyelmén és a hatalmon Anne de Pisseleu-vel, I. Ferenc király szeretőjével, türelmesen kivárta a visszavágás lehetőségét.

A két kegyencnő kölcsönösen gyűlölte egymást, rivalizálásuk több, botrányos esetbe torkollott.

 

Anne de Pisseleu gyűlölte Diane-t, és alig várta, hogy visszavághassonForrás: Pinterest

Ám amikor 1547-ben II. Henrik Franciaország királyaként trónra lépett, Diane – befolyását bevetve – azonnal elűzte az udvartól a hercegnét.

Hamarosan teljhatalmat gyakorolt, amit még magának Katalin királynénak is el kellett tűrnie.

Felemelkedése egy év múlva teljesedett be, amikor a király Valentinois hercegnőjének rangjára emelte, ami miatt fényes udvartartást kapott maga köré.

II. Henrik trónra lépése után Diane szinte korlátlan hatalomra tett szert az udvarbanForrás: Pinterest

Az uralkodó ekkor építtette fel szeretőjének a Loire folyó mentén a már említett Chenonceau kastélyát, amelyet ma is a korszak egyik legszebb építészeti alkotásaként tartanak számon. Diane megrendelésére épült híd a folyó felett, és óriási összegekért csodás kertet is kialakíttatott a kastély bejárata előtt.

Chenonceau kastélyának kertjeForrás: Wikimedia Commons

Henrik és barátai gyakran vendégeskedtek itt.

Diane 1553-ban még tovább ment a birtok és befolyásszerzésben, ugyanis bukott vetélytársnője, Anne de Pisseleunek rangját és birtokát is megszerezte. A király őt magát emelte d'Étampes hercegnőjének méltóságába.

Az uralkodóval közösen jegyezte a királyi leveleket

A rafinált kegyencnő hamarosan igen komoly tekintélyt és hatalmat szerzett magának Henrik mellett. Ügyesen kiismerte az udvari politikai cselszövések hálózatát, meggyőződéses római katolikusként pedig a protestánsok elnyomására ösztökélte a királyt. Magabiztosságával és lojalitásával az uralkodó legfőbb bizalmas szövetségesévé vált .

Diane magabiztosságával az uralkodó legfőbb támaszává váltForrás: Pinterest

Többször előfordult, hogy már a hivatalos leveleket is együtt írták alá „Henrik/Diane”-ként.

A források szerint Diane gyönyörű asszony volt, aki még az ötvenes éveiben is megőrizte fiatalos alakját. Egyszerűen ő lett „az agy a trón mögött”, aki a királyi gyerekek taníttatását is irányíthatta.

II. Ferenc Diane-nal közösen jegyezte a királyi leveleketForrás: History Today

Rangos pozícióját mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy amikor II. Pál pápa az új királynőnek arany rózsát küldött ajándékba, nem feledkezett meg Diane személyéről sem.

II. Pál pápa igazgyöngy nyakláncot küldött a királyi szeretőnekForrás: Wikimedia Commons

A befolyásos szerető egy igazgyöngyökkel kirakott nyakláncot kapott az egyházfejedelemtől.

Sokan gyűlölték, óriási bukásra volt ítélve

Bár Diane a francia udvar egyik legbefolyásosabb alakja lett, pozíciója mégis teljes mértékben a királytól függött. Így, amikor

1559 nyarán II. Henrik egy párizsi lovagi tornán súlyosan megsérült

(amit a híres francia látnok és orvos, Nostradamus meg is jövendölt,) majd július 10-én szörnyű szenvedések után meghalt, Diane igen gyors bukása kikerülhetetlenné vált.

Nostradamus leghíresebb jóslata, a II. Henrik halálára vonatkozó próféciaForrás: Pinterest

Addigi óriási befolyása a király halálával szinte azonnal semmivé foszlott. A régensként újra megerősödött Medici Katalin hatalma,

aki már a király halálos ágyánál felszólította Diane-t a távozásra,

és egyenesen megtiltotta a kegyencnőnek, hogy látogassa a haldokló Henriket.

Medici Katalin megtiltotta Diane-nak, hogy a halálos ágyán fekvő királyt látogassaForrás: Pinterest

Az uralkodó halála után Katalin ellentmondást nem tűrően visszakövetelte a koronaékszereket és Chenonceau kastélyának átadását is.

Diane a Loire menti Chaumont kastélyban élt visszavonultan egészen 1566-ban bekövetkezett haláláigForrás: Wikimedia Commons

Diane-t végül egyszerűen kidobták a francia udvarból, ahonnan a Loire menti Chaumont kastélyba költözött,

majd az Anetben található családi birtokra vonult vissza. Itt kényelemben, de teljes mellőzöttségben élt egészen az 1566-ban bekövetkezett haláláig.

Aranyelixírt ivott, hogy megőrizze szépségét

Egyes források szerint a 66 éves Diane lovasbaleset áldozata lett, ám a későbbi kutatások másra utalnak. A francia régészek 2008-ban rátaláltak a befolyásos szerető földi maradványaira, amelyeket alaposan megvizsgáltak. Megdöbbenve tapasztalták, hogy Diane de Poitiers megmaradt hajszálaiban

nagy arányban kimutatható az arany.

 

Diane de Poitiers korabeli portréja. A kegyencnő különböző elixíreket ivott, hogy szépségét és fiatalosságát fenntartsaForrás: Wikimedia Commons

A kutatók ebből arra következtettek, hogy a királyi udvarhölgy valamiféle elixírt ivott annak érdekében, hogy megőrizze fiatalos megjelenését. Ez a keverék arany-klorid és dietil-éter kombinációjából állt, amely azt sejteti, hogy Diane élete végén talán krónikus aranymérgezés áldozatává vált.