Nem csak prüszkölést okoz, hanem keserves könnyezést is

2018.05.23. 13:02

A közeledő parlagfű-szezon sok ember életét keseríti meg. A heves tüsszögés, orrfolyás és nyálkahártya-duzzadás mellett a szemünket is alaposan próbára teheti az alattomos gyomnövény.

Egyre gyakrabban egész éven át megmaradnak az allergiás tünetek

Erős szemviszketést, könnyezést és vörösödést is okozhat az allergia – nyilatkozta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, ha a szezonális allergia megjelenése előtt néhány nappal már elkezdjük a gyógyszer szedését és a szemcsepp alkalmazását,

akkor a tünetek súlyosságát mérsékelni tudjuk.

 

Nyár elejétől felerősödnek a pollen okozta allergiás tünetekForrás: AFP/Photononstop

Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a júliustól a hideg beálltáig tartó parlagfűszezon okozza, míg most leginkább a kőris, a nyírfa, a tölgy, a platán a pázsitfüvek és a különböző gabonafélék okoznak tünetek. Hangsúlyozta azonban, hogy egyre gyakoribb, hogy a szemet érintő allergiás tünetek egész évben megmaradnak.

Főleg a fiatal korosztályt veszélyezteti az allergiás gyulladás

A szezonális allergiának, illetve a környezeti tényezők által kiváltott allergiának is vannak szemészeti tünetei.

A parlagfű pollenje komolyan irritálhatja a szem kötőhártyáját isForrás: DPA/AFP/Patrick Pleul

Ugyan az allergiás kötőhártya-gyulladást túlnyomórészt a július végétől őszig virágzó parlagfű okozza,

ugyanakkor egész évben megmaradhatnak a szem viszketésével, duzzadtságával, váladékozásával, vörösségével járó tünetek

– mondta Dr. Németh János, hozzátéve, hogy most leginkább a kőris, a nyírfa, a tölgy, a platán, a pázsitfüvek és a gabonafélék okoznak tüneteket az azokra érzékenyeknél.

Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületénForrás: MTI/Rosta Tibor

Az egyetemi tanár a tünetekről szólva kitért rá, hogy főként 6 és 14 év közötti fiúknál, illetve 10 év feletti lányoknál előfordulhat a szemhéj belső kötőhártya rétegének allergiás gyulladása,

amely jelentős megvastagodással is jár.

Utóbbi általában nem okoz fájdalmat, többnyire úgy derül fény az elváltozásra, hogy a gyerekek alig tudják kinyitni a szemüket, olyanok, mint ha álmosak lennének.

Enyhébb esetben segíthet a borogatás

Dr. Németh János szerint enyhébb esetben a szemhéjak hideg vizes borogatása is segíthet, illetve műkönny használatával is kimoshatjuk az allergén anyagokat a szemből.

Súlyosabb tünetek esetén azonban érdemes minél előbb orvoshoz fordulni,

hogy a kötőhártya, a szaruhártya és a szemhéjak vizsgálatával időben kiderüljön, mi áll a tünetek hátterében.

A parlagfű a fő felelőse a szem kötőhártya-gyulladásának a nyári hónapokbanForrás: Wikimedia Commons

Érdemesebb azonban még a szezonális allergia megjelenése előtt elkezdeni a gyógyszer szedését vagy a szemcsepp alkalmazását, így ha meg is jelennek a tünetek, sokkal enyhébb lefolyásúak lesznek.

Nem csak a pollenek válthatnak ki allergiaszerű tüneteket

A környezeti tényezők (pl. kozmetikumok, poratka, állatszőr) által kiváltott allergiánál meg kell próbálni elkerülni az okot, ellenkező esetben előfordulhat, hogy egész évben folytatni kell a kezelést – emelte ki Dr. Németh János.

Többek között a dohányfüst is kiválthatja a kötőhártya irritációjátForrás: Dreamstime

Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra, hogy nem allergiáról van szó akkor, amikor valakinek az uszoda vizében lévő tisztítószertől, a szennyezett levegőtől vagy a dohányfüsttől gyullad be a szeme. Ilyenkor ugyanis sérül a szem felszíne, és ez gyulladást okoz, ezen keresztül a kórokozók is könnyebben bejuthatnak a szem szöveteibe, és ez okozza a panaszokat.

(Forrás: Semmelweis Egyetem)

KAPCSOLÓDÓ CIKK