SZÍVDERÍTŐ A passzív dohányzás is stroke-ot okozhat

dohányzás
Vágólapra másolva!
Kapcsolat lehet a passzív dohányzás és a stroke kockázatának növekedése között. Egy friss kutatásból kiderült, hogy azoknak a nem dohányzó személyeknek a körében, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, 30 százalékkal nagyobb eséllyel fordul elő stroke.
Vágólapra másolva!

A kutatók csaknem 22 ezer fekete és fehér, 45 évnél idősebb amerikai adatait elemezték. Hozzávetőlegesen a 23 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben passzív dohányzásnak volt kitéve.

2012 márciusa és 2013 áprilisa közt 428 stroke következett be a vizsgálatban résztvevők körében. Ezek között 352 ischémiás stroke volt (elzáródik az agyi vérkeringés), 50 vérzéses stroke, míg a többi 26 eset a stroke egyéb alfaja volt.

Szavazzon!

Helyes életmóddal és étrenddel sokat tehet az agyvérzés ellen. Ön mit tesz ennek érdekében?

Miután elemezték a többi stroke rizikó faktort is – mint például a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a szívbetegséget –, a kutatók arra jutottak, hogy

a passzív dohányzás a nem dohányzó személyek stroke kockázatának körülbelül 30 százalékos emelkedésével jár együtt.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a tanulmányban a passzív dohányzás és a stroke kockázatának emelkedése között ok-okozati összefüggést egyelőre még nem tudtak bizonyítani, ám a kockázatnövekedés ebben a csoportban nyilvánvaló. Ennek a kutatásnak az az erőssége, hogy nagy és megfelelően változatos lakossági mintán végezték el, tehát az eredmények mindenképpen figyelemre méltóak.

Forrás: --

„A jövőbeli kutatásoknak ki kell deríteniük, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai között mekkora szerepet játszanak a környezeti tényezők, tovább kell vizsgálni például a levegőszennyezettség és a stroke kapcsolatát is" – nyilatkozta Dr. Angela Malek PhD vezető kutató, a charlestoni Medical University of South Carolina munkatársa.

A városban élők halála az inaktivitás, az ülés lett az új dohányzáshttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180318-a-varosban-elok-halala-az-inaktivitas-az-ules-az-uj-dohanyzas-a-fizikai-inaktivitas-a-felelos.htmlMegcáfolták a dohányzás-paradoxonthttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170905-megcafoltak-a-dohanyzas-paradoxont-nem-javit-a-szivmutet-utani-egeszsegi-allapoton-a-nikotin.htmlAz infarktus és a magzati májkárosodás hátterében is gyakorta áll valaki dohányzásahttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170508-a-dohanyzas-a-passzivan-belelegzett-cigarettafust-is-okozhat-szivbetegsegeket-szivinfarktust.html