Meghalt az űrhajós, aki negyedik emberként járt a Holdon

2018.05.26. 22:58

Elhunyt életének 86. évében Alan Bean amerikai űrhajós Houstonban, aki negyedik emberként járt a Holdon 1969-ben az Apollo-12 misszió keretében, és 1973-ban a Skylab űrállomás parancsnoki tisztségét is ellátta - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

„Alan Bean egykor azt mondta, »Nekem van a világon a legszebb életem«" - hangsúlyozta Jim Bridenstine, a NASA új igazgatója. Hozzátette: „Ez egy vigasztaló emlék, miközben gyászoljuk halálát".

A család közlése szerint szerettei körében érte a halál a houstoni metodista kórházban két hetes betegséget követően.

'81-ben vonult vissza a NASA-tól

Bean negyedik emberként a Holdon a Viharok Óceánjának (Oceanus Procellarum) nevezett térségeiben hagyta hátra lábnyomait, mindössze négy hónappal Neil Armstrong 1969 júliusi történelmi Apollo-11-es küldetését követően.

Bean a Holdra szálló egység pilótájaként Pete Conrad asztronauta társával összesen mintegy 31 órát töltött a Holdon, ebből több mint hét órát az űreszközön kívül a Holdfelszínen sétálva, miközben Richard Gordon űrhajós a fejük felett keringő parancsnoki modulban a jövőbeli missziókhoz keresett leszállóhelyeket.

1973-ban Bean az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Owen Garriott és Jack Lousma űrhajóstársaival 59 napot töltött alacsony Föld körüli pályán. 1981-ben vonult vissza a NASA-tól, hogy festőművészként dolgozhasson.

Alan Beant felesége, Leslie és korábbi házasságából származó két gyermeke gyászolja.