Újabb medvéket vettek videóra, ezúttal Heves megyében

medve Testovanie kontajnera odolného voči medveďom v košickej zoo  Slovensko životné prostredie zoo košice príroda test testovaniem kontajner medveď košická zoo zviera KEX
Erdélyben gyakran merészkednek a lakóhelyek közelébe a medvék
Vágólapra másolva!
Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy medvével találkozhatunk az északi erdőségekben.
Vágólapra másolva!

A Börzsönytől a Mátrán át a Tarna-vidékig, de akár a Bükkben is lehet számítani a medve felbukkanására – reagált a hírekre Lantos István, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere, a Heol.hu oldalán, hozzátéve: a nagy területigényű állat egy éjszaka alatt hatalmas távolságokat képes megtenni.

Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője kiemelte: a párzási időszakban, mely ezekre a hetekre-hónapokra esik, az állatok a szokottnál is nagyobb területet barangolnak be – így több eséllyel bukkanhatnak fel a lakott területek közelében.

Pár napja Somoskőújfalu határában fényes nappal az erdőszélen kaptak lencsevégre medvét, kőhajításnyira az utolsó telkektől, most Pétervásárán az éjszakai órákban, a település központjában bukkant fel a termetes vad. Az állatot egy bükkszenterzsébeti lakos, Suba Mihály videózta le, aki hajnali három óra körül épp munkába tartott Pétervásárán keresztül. A medve az autót megpillantva azonnal menekülőre fogta. Másnap reggel egy környékbeli tanyán medvenyomokat fedeztek fel – ezek valószínűleg ugyanattól az állattól származnak.

Erdélyben gyakran merészkednek a lakóhelyek közelébe a medvék Forrás: TASR/Tlačová agentúra SR

Eged István, Pétervására polgármestere, egyben a Fehér Kő Vadásztársaság elnöke elmondta: az esetet követően hivatásos vadászt küldtek a nyomok felderítésére.

„Bár a Petőfi utcán vették videóra, a medve a Kossuth úton érkezett, és arra is menekült vissza az erdő felé” – vázolta a szakember. – „A nyomok és az észlelések alapján viszont az sem kizárható, hogy két fiatal állatról van szó, akik tapasztalatlanságból keveredtek a lakott területre.”

A polgármester hozzátette: az esetet követően megtették a szükséges hatósági bejelentéseket, de mivel a medve ritka és védett faj, a megfelelő tájékoztatáson kívül nem tehetnek többet a lakosság védelmében.

A Szlovákia számos hegyvidékén elterjedt és gyarapodó faj az utóbbi időkben egyre újabb területeket foglal el, tekintet nélkül az ember szabta határokra – így növekedhet évről évre a magyarországi medveészlelések száma.

Egy másik medvés videót Füzesabonyból küldött be egy olvasó a HEOL-nak.

Ritkán támad emberre

A medve nem játék – tartja a székelyek közismert mondása, ám a szakirodalom leszögezi, hogy a faj példányai nem tekintenek zsákmányként az emberre, és ha tehetik, messze elkerülik az erdőjárókat.

Jóllehet, Erdély egyes vidékein jellemzővé vált, hogy a medvék az ember környezetében kutatnak táplálék után, ám a Szlovákiából hozzánk tévedő egyedekre ez egyáltalán nem igaz.

Ha az erdőben medvével találkozunk, fontos, hogy igyekezzünk feltűnés nélkül távozni. Ha mégis észrevesz, akkor se meneküljünk, hangoskodjunk – csendesen hátrálva hagyjuk el a területet. Ha a medve utolér, magzatpózban, fejünket és nyakunkat takarva maradjunk mozdulatlanok, írja a Heol.hu.