Rákellenes csodaszerként hirdetik, de borzalmas, amit a testtel művel

2018.05.30. 16:11

Rákellenes csodaszerként hirdetik az interneten azt a fekete kenőcsöt, amely a reklám szerint a bőrrák ellen veszi fel a küzdelmet. Egy új vizsgálat viszont azt találta, a készítmény inkább károsan és nem kedvezően befolyásolja a betegség kimenetelét, ráadásul az egészséges szöveteket is súlyosan roncsolhatja, rettenetes sebeket, sérüléseket okozva ezzel a testen.

A fekete kenőcs alapösszetevője a vérzőmák (Sanguinaria canadensis) nevű évelő növény, amely Amerika északkeleti részén őshonos. A növény kivonatán túl (ez a sanguinarine, ami mérgező) a szer tartalmaz még cink-kloridot, ami leginkább arról ismert, hogy erősen korrodálja a fémeket.

A vérzőmákot az indiánok sokáig használták elfertőződött sebek kezelésére, vörös nedvéből pasztát készítettek, amit a sérülésre kentek. Ezt a szokást az Európából érkező gyarmatosítók is átvették, olyan bőrelváltozásokat akartak gyógyítani vele, mint a szemölcs vagy a májfolt.

A vérzőmák eleve maró hatású anyag, amennyiben ezt cink-kloriddal keverjük, a roncsoló hatás csak fokozódik. Ennek ellenére a fekete kenőcs forgalmazói szerint termékük megkíméli az egészséges bőrszövetet, és csak a beteget pusztítja el. Természetesen ezt az állítást semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Sőt, éppen az ellenkezője igaz: az anyaggal érintkező szövet károsodik, begyullad, elhal, marási pörk keletkezik, amely végül lehullik. Olyan, mintha a bőrt sósav marná szét.

Az orvostudomány egyébként kísérletezett már a vérzőmák használatával, az 1930-as években egy kutató, Fred Mohs olyan készítményt csinált, ami alacsony koncentrációban tartalmazta a vérzőmák hatóanyagát. A szert egy tumor osztódásának megakadályozásához akarta felhasználni, majd az eredményt mikroszkóp alatt ellenőrizte.

Bár a nem kívánatos hatások miatt végül Mohs azt javasolta, a növényt inkább ne alkalmazzák terápiás céllal, manapság pont az ő kutatására hivatkozva ajánlgatják a veszélyes szert.

Az interneten népszerű termék

Az 1930-as, 1950-es években egy magát rákkutatónak tituláló férfi, Harry Hoxley vérzőmákot tartalmazó kenőcsöket árusított az amerikai klinikákon. Azt állította, készítménye külsőleg és belsőleg is hatásos a különböző ráktípusok ellen. Tevékenységét az 1950-es évek végéig folytathatta zavartalanul, ekkor azonban az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) közbeavatkozott, és betiltotta a kenőcs kereskedelmi célú forgalmazását.

Ennek ellenére a fekete kenőcs valahogy mégis utat talált a fogyasztókhoz, jelenleg interneten árusítják. Az egyik márkát, a Cansemát a következő marketingszöveggel hirdetik a világhálón: Egy csodálatos termék csodálatos történettel, ami egészen a 19. századig nyúlik vissza. Csakis az elnyomás és a kapzsiság akadályozta, hogy rendkívüli előnyeit a fővonalbeli orvostudomány alkalmazhassa" – szól a reklám.

Az interneten számos, pozitív kicsengésű beszámolót lehet olvasni a szerről, Ausztráliában például kifejezetten ajánlják bazális sejtes carcinoma, valamint pikkelysejtes bőrrák kezelésére. A vélemények persze mélyen hallgatnak az esetleges kockázatokról, káros mellékhatásokról.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Van-e alapja a vérzőmákba vetett reményeknek?

Habár a fekete krémet számos márkanéven árulják a weben, egyetlen gyártó sem ad információkat arról, milyen összetevők is találhatók pontosan a készítményekben.

Ami a tudományt illeti, újabb kutatások szerint a sanguinarine-nak csakugyan van rákellenes hatása, ezt in vitro, vagyis élő szervezeten kívüli sejttenyészeteken bizonyították.

A tumorsejtek szelektív elpusztítása ugyanakkor csakis akkor lehetséges, ha a növény hatóanyagát kis koncentrációban alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben a ráksejtek mellett az egészségeseket is súlyosan károsítja.

Egy mostani kutatásig egyetlen tanulmány sem létezett, ami a fekete kenőcs biztonságosságát és hatásosságát összevetette volna a hagyományos kezelésekével.

Horrorisztikus sérüléseket okozhat

Aki a hagyományos terápiákat a „csodakenőccsel" akarja kiváltani, nagyon rosszul teszi. Káros mellékhatások sorát tapasztalhatja a beteg, például komoly bőrkárosodást, illetve a rákbetegség további súlyosbodását is.

Egy mostani tanulmány kilenc, biopsziás mintavétellel diagnosztizált bőrrákos esetet vett górcső alá, mind a kilenc esetben fekete kenőcsöt használtak a kezeléshez. Szinte az összes esetben káros hatásokat tapasztaltak a szakértők, amelyek rendkívüli fájdalommal jártak. Hét esetben a krém hatása külső nyomokat hagyott a testfelületen, hat esetben pedig a rákos megbetegedés tovább súlyosbodott. Egyedül két esetben nem tapasztalták az állapot romlását.

Egy esetben a vékony melanómát hét évig kezelték fekete kenőccsel. Ennek eredményeképpen a kezdetben jóindulatú daganat rosszindulatúvá vált, vagyis a tumor átterjedt a nyirokcsomókra és más szervekre. Mire az esetet bemutató tanulmány megjelent, a páciens elhalálozott.

Egy férfi a feltételezett karcinómára fekete kenőcsöt kent. Ez lett az eredményeForrás: Tom Hale

Összességét tekintve a vérzőmák hatóanyagának tanulmányozását tovább kell folytatni, mielőtt a klinikai alkalmazhatóságáról döntenének. Jelenleg a fekete kenőcshöz hasonló termékek egyáltalán nem minősülnek biztonságosnak, sőt, kifejezetten kerülni kell használatukat.

 Forrás: The Conversation