Leszoktatják az állatkerti csimpánzt a dohányzásról

2018.06.07. 18:59

A 28 éves Jiaku egy pekingi állatkertben született, valószínűleg akkor szokott rá a dohányzásra, amikor kölcsönadták egy cirkusznak. A vélemények eltérőek a dohányos állatról: vannak, akik szerint mókás, ezért öngyújtót dobálnak az állat kifutójába; és vannak, akik állatkínzásnak tartják, ahogy Jiakuval bánnak. 

Sokakat felháborított az a videó, amelyen a kínai állatkert sztárja, Jiaku cigivel a szájában téblábol a kifutójában, miután a turisták csikkeket és öngyújtókat dobáltak be hozzá. Pontosan tudták, hogy az állat 16 éve láncdohányos, népszerűsége is ebből ered.

Nem Jiaku az első csimpánz Kínában, aki azért szerzett hírnevet magának, mert káros szenvedélye volt. A hsziani állatkertben Ai-Ai volt a sztárForrás: AFP/Afp

Úgy tűnik, a Tian-shan-i állatkertben nem sokat törődnek a biztonsággal, mert mint a videóból is látszik, egyetlen dolgozó se állította le az embereket, akik jót nevettek az állat viselkedésén. A felvételeket a Daily Mail is közzétette.

A felháborító videónak egyelőre annyi eredménye lett, hogy az állatkert vezetősége elnézést kért, amiért nem léptek közbe időben, illetve megígérték, hogy leszoktatják Jiakut a dohányzásról.