A hawaii vulkán új földet teremtett

2018.06.07. 11:05

Amikor kitört a Hawaii-szigeteken a Kilauea vulkán, több száz otthont pusztított el, településeket tett a földdel egyenlővé, és az óceánba ömlő forró láva feltöltötte az öblöt - a tragikus pusztításról a Fox News számolt be.

Az USA Geológiai Szolgálata szerint a megolvadt kőzet teljesen elárasztotta a szigetet, csupán néhány épület maradt épen. Az öböl teljesen fel van töltve, és az eredeti partvonal több mint 1 kilométerrel kitolódott – mondta Wendy Stovall geológus. 

Gőzoszlop tör fel Kilauea tűzhányó kráteréből a Hawaii szigetén fekvő Pahoa város környékén 2018. június 5-énForrás: MTI/EPA/USGS/Usgs

A nyaralóövezet teljesen eltűnt, az északi végén is csupán néhány épület maradt a Kapoho partvidéken.

A Kilauea tűzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvő Pahoa város környékénForrás: MTI/AP/Jae C. Hong

Mark Johnson orvosi rezidens elmondta, bízik benne, hogy otthona, a citrusfarm még mindig áll. Az óceánparton elterülő farm a Kapoho-kráter közelében fekvő hegygerincen van, így nagy eséllyel elkerülte a láva. De a lávától nem tudja megközelíteni.Valójában nyugodt vagyok – mondta Johnson, aki 28 év után veszítheti el otthonát. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó tapasztalat volt az életemben.

A megyei tisztviselők szerint két településen 279 olyan otthon van, ami félő, hogy megsemmisült a legutóbbi lávafolyam során.
Gyakorlatilag két nap alatt az egész terület lávafolyam alá került– mondta Stovall.

Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

Lanipuna Gardens-ben és Leilani Estates környékén legalább 117 ház semmisült meg. Itt a láva több mint egy hónapja tört fel.

Összességében legalább 400 otthon pusztult el.
A tudósok még mindig intenzív vulkáni mozgásokat regisztrálnak. Amíg csak egyetlenegy repedés is van a földben, és az olvadt kőzet lüktet, nem lehetnek biztonságban. Bár a lávamagasság csökkent, azt még nem lehet megmondani, hogy mikor fejeződik be a vulkáni aktivitás – mondta a geológus.

Forrás: MTI/EPA/USGS/Usgs

A Kilauea vulkán 5,6 os földrengés mellett 3048 méter magasba lövellte magából a füstöt és a kőzetet.
A mostani vulkánkitörés az egyik legpusztítóbb az amerikai történelemben. Bár senki sem halt meg, és csak egyetlen láva okozta sérülésről számoltak be, az okozott kár még sosem volt ekkora.