Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

A lúdtolltól a golyóstollig

A golyóstoll elterjedése előtt a töltőtollat használták, amely a mártogatós tollat, az pedig a lúdtollat tette elavulttá.

Hosszú évszázadokon át a lúdtoll volt a legfontosabb íróeszközForrás: Shutterstock

Az amerikai Lewis Edson Waterman által 1884-ben szabadalmaztatott töltőtoll mintegy hatvan évig uralta az írószerpiacot.

Az első golyóstoll-szabadalmat már 1888-ban kiadták az Egyesült Államokban, és Európában is több feltaláló kísérletezett vele, ám ezek a tollak nem adagolták egyenletesen a tintát, és függőlegesen kellett tartani ezeket, ami írás közben nem túl kényelmes.

Az amerikai Lewis Edson Waterman találta fel a töltőtollat, 1884-benForrás: Wikimedia Commons

A golyóstoll elve egyszerű: festékkel töltött csövecske végén egy forgó golyó juttatja papírra a tintát, ezt a technológiát tökéletesítette és szabadalmaztatta Bíró László.

A feltaláló 1899. szeptember 29-én született Budapesten.

 

Waterman-féle töltőtoll reklám a 20. század elejérőlForrás: Pinterest

Fiatal korában újságíróként dolgozott, a Hongrie-Magyarország-Hungary című művészeti folyóiratot szerkesztette,

és olyan nagynevű korabeli lapoknak dolgozott, mint a Pesti Napló vagy a Pesti Hírlap. A széles érdeklődési körű, kíváncsi és műszaki ismeretekkel is alaposan felvértezett Bírónak számos találmánya volt, de a világhírnevet végül a golyóstoll hozta meg számára.

Összeveszett a feltaláló és a fejlesztő

Az ötletet számtalan legenda lengi körül, de ezeket maga a feltaláló oszlatta el önéletrajzi könyvében. A valóság sokkal prózaibb a legendáknál: újságíróként gyakran látogatta a nyomdákat, és a nyomdagépek rotációs hengereit látva jutott eszébe, hogy ezt kicsiben, egy írószerszámban is meg lehetne valósítani.

Bíró László festés közben. A golyóstoll mind a mai napig a híres magyar nevét viseli angol nyelvterületenForrás: OSZK

Ezután áttanulmányozta és továbbfejlesztette egy cseh feltaláló 1938-ban szabadalmaztatott - a gyakorlatban használhatatlan - golyóstoll-ötletét. Kezdetben az ő kísérleti tollai sem voltak tökéletesek, a golyók gyakran elakadtak.

Bíró László találmánya forradalmasította az írástForrás: Pinterest

Ám hitt a működési elvben, s úgy gondolta, hogy az alkatrészek pontatlanok.

A fejlesztésben György nevű fivére, valamint a Kovalszky testvérek cégei segédkeztek. A nagyüzemben gyártható golyóstoll megalkotásában komoly szerepet játszott az irodaműszerész Goy Andor is.

A Bíró-féle golyóstoll tökéletesített változatának metszetrajza, a feltaláló szabadalmi kérelme mellékletébőlForrás: Origo

Az ő nevét az 1950-es években Magyarországon közismert Go-pen márkanév örökítette meg. Bíró a szabadalmát - töltőtoll elnevezéssel - 1938. április 25-én jelentette be hivatalosan a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnál, majd 1938 júniusában Nagy-Britanniában is.

A golyóstoll a második világháború utáni években gyorsan megtörte a töltőtoll addigi egyeduralmátForrás: Drawell

A németeknek Goy Andor adta el 1939-ben a gyártási jogot,

itt Exakt illetve Stratos néven hoztak forgalomba tintával tölthető golyóstollat, amelynek nagy hátránya volt, hogy a tinta rövid idő alatt beszáradt. (Bíró és Goy állítólag felosztotta az európai és a tengerentúli piacot. A háború után Goy pereket indított Bíró ellen, mert csak ő kapta a licencdíjakat, de a bíróságon sorra vesztett, idehaza viszont licencköltség nélkül gyárthatták a golyóstollakat.)

Először a légierő csapott rá a tökéletesített találmányra

Az 1930-as évek második felétől Magyarországon is egyre nagyobb teret nyert a náci fertőzés. Bíró László a zsidótörvények miatt kénytelen volt külföldre menekülni: először Párizsba ment, majd Spanyolországon keresztül Argentínába emigrált. Vegyész testvérével ott tökéletesítette tovább az íróeszközt, a legnagyobb kihívást a megfelelő sűrűségű festék kikísérletezése jelentette.

A jogfosztó zsidótörvények elől Bíró Lászlókülföldre emigráltForrás: Wikimedia Commons

Végül az öntvényrepedést jelző festék vált be, mert az gyorsan száradt, és nem koszolta össze a papírt.

Bíró László a második világháború évei alatt, 1943. június 10-én szabadalmaztatta tökéletesített golyóstollát Argentínában,

és megkezdte gyártását is. Először a brit királyi légierő számára készült Bíró-féle golyóstoll, amely sem a légnyomásra, sem a repülési magasság változására nem volt érzékeny, majd az amerikai légierő is jelentkezett megrendelőként.

Bíró László találmányát először a Brit Királyi Légierő, a RAF rendszeresítette pilótái számára, a második világháború idejénForrás: Wikimedia Commons

A találmányt Argentínában Eterpen, Birome, később a cég neve után Entersharp, majd Eversharp néven hozták forgalomba, a franciák pedig BIC néven (Biro Crayon, ami a cégalapító Marcel Bich nevére is utal a rövidítésben) kezdtek gyártásába.

Bic golyóstollak. Ez lett a legjobban elterjedt golyóstollfajta, és a francia Bic pedig a legnagyobb gyártóForrás: Bic

Az Egyesült Államokban kezdetben a licenc megvásárlása nélkül gyártották.

A világháború utáni árversenyben a korábbi tizedére csökkent a golyóstoll ára, de a nagy áttörést a Parker cég színrelépése jelentette 1954-ben.

A Parker golyóstollak legendássá vált márkajele, a nyílvesszőForrás: Parker Inc.

A vállalat kevesebb mint egy év alatt három és félmillió olyan golyóstollat adott el, amellyel ötször többet lehetett írni, mint a korábbi gyártmányokkal.

A ma is kapható Jottert szintén egy magyar, Moholy-Nagy László tervezte.

 

Moholy-Nagy LászlóForrás: Nara

1957-ben az akkor már igen nehéz helyzetbe került Eversharp eladta tollgyártó részlegét a Parkernek.

Argentínában Bíró László születésnapja lett a feltalálók napja

Ám a legnagyobb golyóstollgyártó nem az amerikai Parker, hanem a BIC francia konszern lett. A Bic Cristal a világ legkelendőbb golyóstolla, a százmilliárdodik darabot 2006-ban adták el,

egy példányát a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállították.

Bár számos más tollfajta is kapható, olcsósága és könnyű használhatósága miatt a golyóstoll a legelterjedtebb, amely mindennapjaink elengedhetetlen kellékévé vált.

Bíró László a tökéletesített golyóstollat 1943-ban szabadalmaztatta Argentínában, választott hazájábanForrás: Penfax

Bíró László választott hazájában, Argentínában olyan tiszteletet vívott ki magának, hogy születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók ünnepe. Igazi polihisztor volt, összesen 30 találmányát jegyzik.

Bíró László emléktáblája BudapestenForrás: Wikimedia Commons

Még közvetlenül 1985. október 25-én, Buenos Airesben bekövetkezett halála előtt is tudományos munkát folytatott.

2016-ban, születésének 117. évfordulóján a Google az ő tiszteletére változtatta meg keresőjének logóját.

 

A Magyar Posta által kiadott bélyeg Bíró László portréjávalForrás: DKA/OSZK

A golyóstoll történetének kalandos históriájáról 2001-ben Moldova György írt könyvet, A végtelen vonal címmel. Manapság szinte minden tollban speciális felületű golyó van, amely apró lyukakat tartalmaz, így jobban képes szállítani a tintát.

Bíró László, kezében a találmányávalForrás: Pinterest

Működési elv szerint normál és túlnyomásos tollak léteznek. Napjaink digitális eszközei ugyan megváltoztatták az üzenetküldést, de a számítógép előtt ülő vagy telefonját nyomkodó ember keze ügyében továbbra is ott van a megszokott golyóstoll, amely a közhiedelemmel ellentétben remekül használható akár az űrben, a súlytalanság körülményei között is.

(Forrás: MTI/MTVA Sajtóadatbank)