Részben vagy teljesen elpusztult hirtelen Afrika némely legöregebb és legnagyobb majomkenyérfája az elmúlt évtizedben, botanikusok szerint az 1100-2500 éves fák a klímaváltozás áldozataivá válhattak.

A 13 legidősebb majomkenyérfa vagy afrikai baobabfa (Adansonia digitata) közül kilenc példány elpusztult vagy legöregebb részei, ágai letörtek, elhaltak az elmúlt 12 évben - írják kutatók a Nature Plants című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, amelyben soha nem látott mértékűnek" nevezik a fák pusztulását.

A kilenc fa közül négy Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt. Köztük van a Zimbabwéban 2450 évig élt Panke, amely 2010-11-ben pusztult el, a namíbiai Holboom nevű fa, amely Afrika legnagyobb majomkenyérfája volt 30,2 méteres magasságával és 35,1 méteres körméretével, valamint a botswanai Chapman nevű fa, amelybe annak idején David Livingstone Afrika-kutató belevéste nevének kezdőbetűit. A James Champman dél-afrikai vadászról elnevezett fának mind a hat hajtása egyszerre esett le 2016. január 7-én, a fa mintegy 1400 éves lehetett.

"Kétségtelenül megdöbbentő és drámai, hogy oly sok évezredes fa pusztul ki a mi időnkben" - mondta Adrian Patrut, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. A pusztulás okát ugyan nem ismerik a szakemberek, de arra gyanakodnak, hogy az részben a jelentős klímaváltozással magyarázható, amely Afrika déli térségét különösen sújtja.

MajomkenyérfákForrás: Paolo Crosetto / Flickr.com

2005 és 2017 között a kutatók felmérték az összes ismert nagyon nagy és legöregebb afrikai baobabfákat - több mint 60 példányt. Lejegyezték körméretüket, magasságukat, korukat. A kutatók "váratlan és nagyon érdekes ténynek" nevezték, hogy a legtöbb legidősebb és legnagyobb fa ebben az időszakban pusztult el. Valamennyi Afrikai déli részén - Zimbabwéban, Namíbiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Botswanában és Zambiában - élt.

Az afrikai baobabfa a világ legnagyobb és legtovább élő virágzó fája. Afrika szavannáin nő. Koruk akár a háromezer évet is elérheti. Hajtásonként nőnek, lombozatuk ritkás, ágai vízszintesen szétterülnek. Nagy virágaikból fejlődnek ki uborkaalakú terméseik, amelyek a majmok kedvenc csemegéje, innen kapták a nevüket is. A fa törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakban lehullott csapadékot. Leveleit főzve fogyasztják vagy a hagyományos gyógyászatban használják fel.

Az egyik ősi baobabfa Zimbabwében olyan nagy, hogy 40 ember is menedéket találhat a lombozata alatt.

(MTI)