Forradalmi felfedezések kapujában áll az „új fizika”

2018.06.16. 15:46

Megkezdődtek pénteken az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) bővítési munkálatai, amelyek célja, hogy 2026-ra javítsák a világ legnagyobb részecskegyorsítójának teljesítményét, még több ütköztetést végezzenek a kísérletek során, növelve az új fizika felfedezéseinek lehetőségét - közölte közleményben honlapján a CERN.

A jelenlegihez képest tízszer több adathoz fognak jutni

A nagy hadronütköztetőben 2010 óta ütköztetnek részecskéket. A Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélységben, egy 27 kilométer hosszúságú, 3 méter átmérőjű alagútban működő LHC nagy kísérleteiben a csaknem fénysebességre felgyorsított, egymással szemben haladó protonnyalábokat ütköztetnek, aminek eredményeként új elemi részecskék keletkeznek.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN új, LIinac 4 lineáris részecskegyorsítójaForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Ezek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait,

valamint a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait igyekeznek megfejteni.

Az LHC képes másodpercenként 1 milliárd proton-proton ütközést létrehozni.

Az LHCb kísérletben használt berendezés egyik hatalmas mágneseForrás: CERN/LHC/Peter Ginter

A közlemény szerint a kibővített nagy luminozitású nagy hadronütköztetőben (High-Luminosity Large Hadron Collider - HL-LHC) ezen ütközések száma növekedni fog, ami tízszer több adatot fog eredményezni 2026 és 2036 között.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ez azt jelenti, hogy a fizikusok képesek lesznek ritka jelenségeket vizsgálni

és még pontosabb méréseket végezni.

A bővítés ideje alatt is működni fog a nagy hadronütköztető

A bővítés során két fő helyszínen - egy svájci és egy franciaországi - új épületeket húznak fel, új vájatokat, aknákat és föld alatti csarnokokat építenek, az alagutak és föld alatti csarnokok új hűtőberendezéseknek, elektromosáram-termelő és - ellátó rendszernek, valamint hűtő- és szellőzőrendszernek adnak majd otthont.

Az átépítés ideje alatt is tovább folytatódnak a kísérletekForrás: CERN

Az LHC mintegy 130 darab új mágnest, köztük 24 szupravezetőt kap.

Az építési munkálatok alatt az LHC tovább fog működni, kétszer terveznek műszaki leállást.

Újabb nagy jelentőségű felfedezések kapujában

A nagy hadronütköztető tette lehetővé a Higgs-bozon létezésének bizonyítását 2012-ben, ami hatalmas előrelépést jelentett annak megértésében, hogyan nyerik el a részecskék a tömegüket.

A CERN tudósainak eddig a Higgs-bozon azonosítása volt a legjelentősebb sikereForrás: AFP/CERN

A HL-LHC-bővítés lehetővé fogja tenni a Higgs-bozon tulajdonságainak még pontosabb meghatározását,

még pontosabb mérését annak, hogyan jön létre és hogyan pusztul, és hogyan kerül kölcsönhatásba más részecskékkel.

Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, aki elméletileg megjósolta a róla elnevezett, a tömegért felelős részecske, a higgs-bozon létezésétForrás: AFP/Graham Stuart

"A HL-LHC ki fogja terjeszteni a nagy hadronütköztető kutatásait az eredeti misszióján túlra, a felfedezések új lehetőségeit hozza el azáltal, hogy a részecskék, mint a Higgs-bozon tulajdonságait nagyobb pontossággal méri, és még mélyrehatóbban tárja fel a világegyetem alapvető alkotórészeit" - idézte a közlemény Fabiola Gianottit, a CERN vezérigazgatóját.

(Forrás: MTI, CERN)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK