Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

2018.06.16. 15:12

Afrikai elefántborjú született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja.

A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született.

Az állatkert igazgatója, Gajdos László az MTI-nek elmondta, hogy a valószínűleg nőstény utód anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban, és már a csapat többi tagjával is megismertette. Gajdos László azt is hozzátette, hogy a következő egy nap kritikus lesz a kiselefánt számára.

A gondozók bíznak benne, hogy magához tudja venni a számára nélkülözhetetlen anyatejet, vagyis a tehén szoptatni fogja majd a kicsinyét.

Nyíregyháza, 2018. június 16. Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) négy órával a születése után anyja, Kwanza előtt a Nyíregyházi Állatparkban, 2018. június 16-án. Magyarországon csak Nyíregyházán látható afrikai elefánt, a 17 éves Kwanzának ez a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito (b) három évvel ezelőtt született.Forrás: MTI/ Balázs Attila

Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban

most négy afrikai és három ázsiai elefánt él.

Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika egy tenyészprogramban vesz részt a svájci Baselben.

Az igazgató azt is elmondta, hogy ázsiai elefántból többet, míg afrikaiból kevesebbet tartanak a magyarországi állatkertek. Az afrikai elefántok közül kevés olyan bika van, amelynek jó genetikai adottságai vannak, és alkalmasak lennének az utódnemzésre. 

A Nyíregyházi Állatparkban eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.