Továbbra is néma az Opportunity a Marson dúló porvihar miatt

Mars
A bolygó egyre nagyobb területét borítja el a porvihar (fantáziarajz)
Vágólapra másolva!
Továbbra is néma mardt az Opportunity a Marson dúló különösen erős porvihar miatt, amely már a vörös bolygó nagy részét beterítette.
Vágólapra másolva!

A szakértők optimisták, szerintük túlélheti a rover a brutális porvihart

"A Marson dúló porvihar növekszik és most már az egész bolygót átfogó, 'globális' jelenséggé fejlődött" - közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.

Az Opportunity marsjáró, amelyet a vihar egyelőre megbénított, nem küld életjeleket - írta a NASA.

"Ötezer Mars-nappal a 90 naposra tervezett misszió kezdete után ez a csodálatos marsjáró még mindig szolgál meglepetésekkel" - mondta John Callas, a NASA pasadenai laborjának vezetője. Forrás: NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC

Az elemek valószínűleg annyira lemerültek már, hogy csupán egy órát működnek, mert a rendszeres energiaszint-ellenőrzésre felébreszti a kutatójárművet.

Már rég tombolt a mostanihoz hasonló erejű porvihar a vörös bolygón Forrás: Outer Places

Egy aktuális elemzés szerint azonban a rover elektronikája és elemei a Marson uralkodó nagyon nagy hideg ellenére elég melegek tudnak maradni ahhoz, hogy továbbra is működjenek.

Marsi tájkép az Opportunity perspektívájából. A bolygót most egy minden korábbinál erősebb porvihar takarja be Forrás: NASA, JPL-Caltech, Cornell, ASU

Jel csak akkor várható az Opportunitytől, ha ritkul a por.

A légkörbe jutott lebegő por miatt a rover napelemei nem kapnak a telepek feltöltéséhez elegendő energiát Forrás: NASA/JPL

A vihar egyelőre szinte semennyi napfényt nem enged át,

így a marsjáró napenergiával üzemelő elemei nem tudnak feltöltődni. A kaliforniai szakértők optimisták, szerintük a marsjáró túlélheti a vihart.

Másfél évtized a vörös bolygó kutatásában

Az Opportunity csaknem 15 éve dolgozik a Marson, holott küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték. A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel, de felette is elsötétül az ég időről időre.

A golfautó méretű robot felülmúlta építői várakozásait. A NASA szakértői a 90 naposra tervezett misszió kezdetén nem hitték, hogy a napenergiával hajtott marsjáró kibírja a vörös bolygón töltött első telet. Akkoriban az Opportunity egy kráter szélén lévő völgyet vizsgált Forrás: NASA

A kutatók remélik, hogy segítségével választ kaphatnak olyan fontos kérdésekre, mint hogy mi állhat annak hátterében,

hogy egyes porviharok hatalmasra nőnek és hónapokon át tartanak, míg mások kicsik maradnak és csak rövid ideig tombolnak.

A Curiosity küldött is felvételeket a porviharról a Gale-kráter térségéről.

Több mint egy évtizede nem volt a mostanihoz hasonló porvihar

Az amerikai űrkutatási hivatal repülésirányítói csaknem két hete léptek utoljára kapcsolatba a marsjáróval. Akkor a vihar még csak a bolygó egynegyedén tombolt.

A Mars művészi ábrázolása Forrás: NASA/JPL/MSSS

A Marson 2007 óta nem volt ilyen méretű porvihar.

A NASA szerint a vihar mostanra elborította a vörös bolygót, csak a magas vulkánok hegycsúcsait és a sarkvidékeket éri el a Nap fénye.

A bolygó egyre nagyobb területét borítja el a porvihar (fantáziarajz) Forrás: NASA/JPL

A Marson megszokottak a viharok,

különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz.

A vörös bolygón megszokottak a viharok Forrás: News Nation

Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket.

Kontinenseket takarna be a marsi vihar

A marsi viharok általában jellemzően lokálisak, ezzel szemben a jelenlegi vihar akkora, hogy ha a Földön történne,

kiterjedése nagyobb lenne, mint Észak-Amerika és Oroszország együtt

- olvasható a Phys.Org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A talaj felett gomolygó portömeg elnyelte a rovert Forrás: YouTube

Hasonló porviharok a Földön is előfordulnak a sivatagi területeken, például Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államok délnyugati részén.

(Forrás: MTI/JPL)