Élet lehet az Europán

2018.06.22. 11:53

A Jupiter Europa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre a NASA új vezető kutatója, James Green szerint.

Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Europán találhatunk" - mondta a szakértő Bécsben.

Az Europát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló "falak" is kilövellnek - mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává.

A Jupiter Europa nevű holdja felszínét jégpáncél borítja. A jégkéreg alatt azonban folyékony víz alkotta óceánt tételeznek fel a tudósokForrás: Nasa/Jpl/Ted Stryk

A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt.

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog.

Úgy véljük, hogy a víz mellett az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta - nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is" - fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

Ahhoz, hogy életet keressenek az Europán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

A Jupiter a Juno űrszondával (kompozíciós kép)Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

Mivel a Jupiter világos infravörös fényben "világít", elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt - véli Green.

Az Europa feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra.

A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Az élet azonban nem feltétlenül olyan formában létezik, mint a Földön. A földitől teljesen eltérő életforma létezésére remek jelölt a Titán is, a Szaturnusz holdja. Ez a Föld mellett a Naprendszer egyetlen égiteste, amelynek felszínén folyadék van. Ez azonban nem víz, hanem folyékony metán.

A Szaturnusz holdjának, a Titánnak a feltételezett belső szerkezeteForrás: NASA

Egy egész tudományterület foglalkozik az úgynevezett Weird Life (különös élet) kérdésével, amely az élet földitől teljesen eltérő formája, a metánon mint oldószeren alapul. Egyelőre nem léteznek elképzelések arról, hogyan működnek ilyen körülmények között a sejtek vagy az anyagcsere.

"Még ha ezek teljesen más körülmények is, a Titán 4,5 milliárd éve létezik, tehát ha kialakult az élet kezdete, elég ideje volt arra, hogy ki is fejlődjön" - mondta Green.