Hatalmas telefonszámlát kapott a lengyel alapítvány

gólya
A fehér gólya (Ciconia ciconia) vonuló madár, a telet Afrika trópusi területein tölti. Magyarországon márciustól szeptemberig van.
Vágólapra másolva!
Hatalmas összegű telefonszámlát kapott egy lengyelországi alapítvány, mert egy gólya Afrikában elvesztette a nyomkövetőjét.
Vágólapra másolva!

Az EcoLogic Csoport tavaly telepített jeladót a fehérgólya hátára, hogy nyomonkövethessék a madár vándorlási szokásait - adta hírül a lengyel közszolgálati rádió.

A vándormadár hatezer kilométert repült, és a Szudán keleti részén lévő Kék-Nílus-völgyből kapták tőle az utolsó jeleket, amikor elveszítették vele a kapcsolatot.

A fehér gólya Szudán felett veszítette el a nyomkövető jeladóját. A "szerencsés megtaláló" nem sokáig tétlenkedett (képünk illusztráció). Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Valaki azonban Szudánban megtalálta a nyomkövetőt, kivette belőle a SIM kártyát, behelyezte saját telefonjába, amellyel 20 órát telefonált.

A lengyel környezetvédők 750 ezer forintnyi értékű telefonszámlát kaptak, amelyet most ki kell fizetniük.


A jeladóval ellátott gólyák fontos szerepet játszanak a vándormadarakról folyó környezetvédelmi és fajmegőrző kutatásokban.

Bár a fehér gólya ma már nem veszélyeztetett faj, 50 éve Európában majdnem a kihalás szélére került élőhelyei, a mocsarak lecsapolása, az iparosítás miatt

- olvasható a BBC News honlapján.