Lopott műkincsek kerültek vissza Egyiptomba

2018.07.02. 14:20

Több száz ókori műtárgyat és több ezer régi pénzérmét kapott vissza Egyiptom Olaszországtól, a kincseket az olasz hatóságok foglalták le Nápolyban hónapokkal ezelőtt.

Rengeteg óegyiptomi tárgy került vissza a fáraók földjére

"Megérkezett Kairó repülőterére az ókori egyiptomi birodalmak idejéből származó 195 kis műtárgy és 21 600 pénzérme" - olvasható az egyiptomi főügyészség hétvégi közleményében.

Még napjainkban is komoly problémát jelent Egyiptom számára az illegális műkincskereskedelemForrás: Wikimedia Commons

Az egyiptomi főügyészség korábban nagyszabású nyomozást indított a kicsempészett értékes ókori tárgyak után.

Zahi Hawass Egyitom főrégésze a Kheopsz-piramisnál (a kápen jobbra kalapban). Hawass az egyik fő szószólója az illegálisan külfödre került egyitomi műkincsek visszaszerzésénekForrás: Origo

A visszakapott emlékek között volt 151 kicsiny, sírmellékletnek készült szobor, vagyis usébti,

öt halotti maszk, egy fából készült koporsó, két kis facsónak, 11 agyagedény és három, az iszlám korából származó színes kerámia csempelap - áll a közleményben.

Ki lesz állítva a „csempészek aranya"

"A műkincseket jelenleg restaurálják, majd a kairói Egyiptomi Múzeumban állítják ki időlegesen" - mondta Mosztafa Vaziri, a legfelsőbb régészeti tanács vezetője.

A lefoglalt kincsek köztt számos kisméretű ó-egyiptomi szobrot találtak (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Mahmoud Khaled

Egyiptom visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a hajókonténer, melyben a csempészett műkincseket megtalálták, egy egyiptomi diplomata tulajdonában állt,

közleményük szerint egy olasz állampolgáré volt.

 

Az ó-egyiptom síremlékek fosztogatása már az ókorban elkezdődöttForrás: ARCE/Ayman Damarn

Egyiptom 2016 márciusa és 2018 májusa között tíz országban nagyjából ezer csempészett műkincs nyomára bukkant - közölte Khaled al-Anani régészeti miniszter egy kormányértekezleten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK